ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво22/05/2018

ЦВИЈАНОВИЋ: БиХ - НЕОЗБИЉНА И НЕМОЋНА

 

БИЈЕЉИНА, 22. МАЈА /СРНА/ - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је БиХ апсолутно неспремна да се суочи са већим приливом миграната.

 

"Без обзира што је ово ствар која траје неколико година и на основу искуства која већ постоје у региону, очито да БиХ није спремно дочекала проблем и сигурна сам да ће то прерасти у кризу", рекла је Цвијановићева новинарима на маргини регионалне конференције о тероризму и мигрантској кризи у Бијељини.

Према њеним ријечима, ако се настави повећање или прилив нелегалних миграната у БиХ то дефинитивно значи колапс система и велику пријетњу.

Цвијановићева је указала да у БиХ не постоје смјештајни капацитети за пријем миграната и да очито нико није развијао ни планове за збрињавање становништва у којим би било прецизирано ко шта ради.

"Земља која у вријеме када нам саопштава да имају дневно 100 или 150 нелегалних улазака преко границе, која тада сазива састанке и покушава да прави неке оперативне планове - није озбиљна", оцијенила је она.

Цвијановићева је истакла да се знало да проблем миграната постоји, али су се на нивоу БиХ протекле четири године надали да то нас неће задесити.

"Овдје није ствар да се ви надате, него да предвиђате проблеме ако сте озбиљна институција и да унапријед правите одређене оперативне планове, зато се и дошло до такве ситуације да се на граници између кантона дешава оно што јесте циркус и што показује сву немоћ једне државе", каже Цвијановићева.

Она је указала да је након тога услиједило међусобно подношење кривичних пријава, оптужбе и више коментара оних који кажу да није било никаквих закључака ни одлука на Савјету министара, гдје се само разматрала ова тема.

Цвијановићева је истакла да проблем представља то што постоји тенденција да се са нивоа БиХ узурпирају овлаштења ентитета и кантона. "Али није политика само да ви идете да захватите оно што је нечије, него је политика да радите у служби грађана и да остварујете посао за који сте ви надлежни", поручила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, на политичком небу БиХ се препознаје да сви ти људи који су задужени за ова питања већ годинама коментаришу и баве се свим другим питањима, само се нико не бави оним за шта добија своју добру плату, што је недопустиво.

Цвијановићева је истакла да су закључци Владе Републике Српске на ову тему апсолутно валидни и на снази и да се од њих није одступило.

"Тражимо да се ствари уреде, али смо једнако тако гласно рекли да ми нисмо ти који можемо да прихватамо овдје ни стотине ни хиљаде миграната", рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да треба бити свјестан да су међу њима и мала дјеца о којој треба да се води рачуна и саосјећање због потребе да се крећу бројним земљама до свог одредишта, али је указала и на другу димензију проблема.

"Јесу ли то баш све такве миграције, или у оквиру таквих миграција ми имамо скривених ризика на које нећемо знати одговорити, јер ако не знамо одговорити на то да вам може свако прећи границу, како ћемо одговорити на проблем да провјеримо ко је међу мигрантима", упозорила је Цвијановићева.

Она је изнијела сазнања људи који се баве тим послом да су међу мигрантима имали иста лица која су са тројицом службеника пријављивали различито мјесто свог поријекла и упитала како да се БиХ носи са тим проблемом.

"Требало је водити рачуна о томе да се ојача граница, да се спријечи или бар значајно умањи прилив нелегалних улазака у земљу, што наравно нису урадили", критиковала је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, одговорни у БиХ су се умјесто тога сада "ухватили за главу" и гледају да ли, пошто не може војска, проблем може да рјешава Сипа или полиција.