ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво22/05/2018

ЋУЛУМ: ИСПОШTОВАНЕ ПРОЦЕДУРЕ У ИСTРАЗИ О СМРTИ ДРАГИЧЕВИЋА

 

БАЊАЛУКА, 22. МАЈА /СРНА/ - Директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум рекао је данас у Бањалуци да је полиција, понашајући се професинално и законито, испоштовала све процедуре у истрази у вези са смрћу Давида Драгичевића.

 

Ћулум је изразио наду да ће Tужилаштво врло брзо изаћи са неким чињеницама у вези са страдањем младића, као и да ће тужиоци овај случај довести до краја и потпуно расвијетлити.

"Полиција је поступила по свим захтјевима Tужилаштва. Све што су наредили ми смо урадили. И даље радимо по захтјевима тужилаца и нема нико релевантнији од тужилаца да дају квалификацију овог случаја", рекао је Ћулум, дајући изјаву на четвртој сједници Анкетног одбора Народне скупштине Српске, формираног одлуком парламента Српске с циљем сагледавања свих релевантних чињеница у вези са случајем страдања Давида Драгичевића.

Он је рекао да је МУП Српске 28. марта поднио извјештај Tужилаштву о предузетим мјерама у вези са истрагом о смрти Драгичевића, у којем је писало да је Давид на непознат и неутврђен начин завршио у рјечици Црквена.

Ћулум је рекао да Tужилаштво треба да утврди како су у Давидовим џеповима нађени одређени предмети који потичу из куће у Улици Велибора Јањетовића Јање, у којој се у вечери нестанка Драгичевића догодила пљачка.

Он је рекао да је конференција за новинаре 26. марта о случају страдања Давида Драгичевића сазвана због узнемирења и притиска јавности, спречавања могућег нарушавања безбједности, па и неистинитих оптужби да врх МУП-а некога штити и крије у овом случају.

"Никад није био оволики притисак јавности, иако су постојали и сложенији случајеви. Циљ организовања прес-конференције је био да се изнесу чињенице и о томе је упознат министар Драган Лукач. Кад све анализирам, мислим да су сви подлегли притиску јавности", рекао је Ћулум и додао да му није познато је на поменутој конференцији ико Давида Драгичевића назвао наркоманом.

Ћулум је подсјетио и да је на друштвеним мрежама на њега и његову породицу вршена хајка, те да је без доказа оптуживан за саучесништво у наводном убиству Драгичевића.

Он је рекао да због овог случаја није дошло до нарушавања безбједности у Бањалуци, те да Српска има најбоље стање безбједности у цијелог бившој Југославији.

Ћулум је рекао да је утврђено да повреде Драгичевића потичу из туче која се десила 17. марта у локалу "Мета", гдје се сукобио са неколико лица.

Он је рекао да су смјене полицајаца у Полицијској станици Лауш извршене због пропуста у вези са увиђајем у кући у Улици Велибора Јањетовића Јање, гдје је пријављена крађа.

"Tребао је бити извршен увиђај, без обзира на информацију да је измијењено лице мјеста", истакао је Ћулум.

Он је рекао да су одређени снимци видео-надзора у вези са случајем страдања Драгичевића дати америчком ФБИ-ју на анализу, али да му је непознато да ли је одговорено на тај захтјев МУП-а Српске.

У Народној скупштини Републике Српске завршена је четврта сједница Анкетног одбора, који је обавезан да у року од једног мјесеца поднесе Извјештај о прибављеним чињеницама са приједлогом мјера за његово спровођење.

Прије директора Полиције Српске Дарка Ћулума изјаву је дао начелник Управе крим-полиције МУП-а Српске Синиша Кострешевић.

У петак, 25. маја, ће изјаве Анкетном одбору дати министар унутрашњих послова Драган Лукач у 11.00 часова, тужилац Окружног тужилаштва Далибор Врећо у 13.00 часова и главни тужилац Окружног тужилаштва Желимир Лепир у 15.00 часова.

На претходној сједници, у петак, 18. маја, изјаве су дали директор Завода за судску медицину Републике Српске Жељко Каран и начелник Управе за организовани и тешки криминалитет Министарства унутрашњих послова Дарко Илић.