ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво24/05/2018

ЋИРИЛИЦУ ВИШЕ КОРИСТИТИ

 

ТРЕБИЊЕ, 24. МАЈА /СРНА/ - Ћирилично писмо је у опасности јер га је све мање у јавној употреби, због чега је веома важно њиме исписивати натписе на радњама и другим мјестима и користити га на друштвеним мрежама, рекла је вечерас предсједник Српског удружења "Ћирилица" из Требиња Весна Андрић.

 

Андрићева је изразила бојазан да ће се доћи у ситуацију као у Црној Гори гдје има више натписа на кинеском него на ћирилици.

"Ћирилица је заступљена у школи и дјеца је воле, пишу њом, али касније, подстакнути оним што виде око себе, почну да више користе латиницу", навела је Андрићева.

Она је нагласила да је значајно учити нове нараштаје да је ћирилица највредније из српске културне баштине.

"Веома смо богат народ. Имамо нешто што је традиционално, а истовремено веома савремено. То треба гајити", поручила је Андрићева поводом крсне славе Удружења - Светих Ћирила и Методија.

Она је напоменула да прослављати дан писмености значи бити свјестан значаја своје културе и историје.

"Често се питамо шта би било данас да браћа Ћирило и Методије нису дошли међу Словене и да нису донијели то писмо. Ми се трудимо да наведемо што већи број људи да размишља о ћирилици, зато што је то од суштинског значаја. Готово све све што је у нашој културној баштини у вези је са ћирилицом", рекла је Андрићева.

Поводом крсне славе Српског удружења "Ћирилица", у Културном центру Требиње одржан је концерт "Србских православних појаца" из Београда који су изводили духовне, родољубиве и народне пјесме.

Марко Качаревић, оснивач и идејни творац групе која је настала 2011. године, рекао је да је жеља да се покаже младима да је српска национална музика веома богата и лијепа и да сви треба да је његују.