ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости30/05/2018

"ЗЛАТНА ПЛОЧА" БИ МОГЛА ДА ШОКИРА ВАНЗЕМАЉЦЕ

 

ЊУЈОРК, 30. МАЈА /СРНА/ - Ванземаљци би могли бити збуњени или шокирани "златном плочом" послатом у свемир прије више деценија, а која садржи основне податке о људској раси, упозоравају научници.

 

"Златна плоча", коју је НАСА послала у "Војаџеру", садржи географске карте, фотографије и графиконе, 117 илустрација, звук кита грбавца, поздраве на 54 језика, двадесетоминутни есеј о животу на Земљи и 90 минута музике.

Научници са Универзитета у Охају упозоравају да би све то могло да "избезуми" ванземаљце или им стави до знања да људи "воле да се свађају".

"Златна плоча" је збирка свега чиме људи себе желе приказати, али је намијењена некоме или нечему што има чула слична просјечном човјеку, објашњавају научници.

Ако ванземаљци немају једно од тих чула или имају неко друго сасвим различито, "златна плоча" би могла бити прилично збуњујућа.

Стручњаци напомињу да поздрави на 54 различита језика представљају потенцијалну катастрофу.

Поздрави су снимљени тако да би могли звучати као свађа.

Такође, слање поздрава на језицима међу којим нема граматичког склада засновано је на претпоставци да други облици живота чују звукове на исти начин као људи.

Ипак, упозоравају научници, од свега забиљеженог највећу конфузију могла би да направи музика.

На послатој плеј-листи налазе се Јохан Себастијан Бах и Игор Стравински, али и традиционална музика са Јаве и Балија, све до бугарске народне музике.

То би могло да звучи веома загонетно ономе коме су потпуно непознати звукови какве људи производе.

"Војаџер", који носи "златну плочу", тренутно се налази на више од 21 милијарде километара од Земље и требаће му још 40.000 година до најближег сунчевог система, наводе научни портали.