ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана30/05/2018

УТВРЂЕН ПРИЈЕДЛОГ ЗАКОНА О УПОТРЕБИ ЗНАКОВНОГ ЈЕЗИКА

 

БАЊАЛУКА, 30. МАЈА /СРНА/ - Влада Републике Српске утврдила је данас по хитном поступку Приједлог закона о употреби знаковног језика којим се уређује право глувих на употребу и учење овог језика, као и начин остваривања права на преводиоца ради равноправног укључивања ових лица у све облике друштвеног живота у Српској.

 

Овим законом се глувим лицима омогућава остваривање њихових уставом загарантованих права, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Влада Српске по хитном поступку је утврдила и Приједлог закона о измјени Закона о библиотечко-информационој дјелатности, чиме се овај закон усклађује са Законом о пореском поступку Српске, којим је прописано да висина сваког пореског и непореског давања мора бити одређена или јасно одредива законом.

Имајући у виду да је важећим законом утврђена обавеза стручног усавршавања радника заполених у библиотечко-информационој дјелатности, те да је повећан број поднесених захтјева, неопходно је да се у што краћем року ова област јасније уреди у смислу прописивања износа накнаде за стицање виших стручних звања, као и висина накнаде за чланове комисије.

Уколико не би била прописана висина накнаде за стицање виших стручних звања, те извршено усклђивање са Законом о пореском поступку Републике Српске дошло би се у ситуацију да лица која су поднијела захтјев не би могла остварити своја права, додаје се у саопштењу.

Влада Српске задужила је Министарство саобраћаја и веза да, у сарадњи са Министарством за економске односе и регионалну сарадњу, а у складу са одлуком о остваривању координације републичких органа управе у спровођењу активности у области европских интеграција и међународне сарадње, приступи формирању "Листе приоритетних пројеката за област саобраћаја у Републици Српској" на основу које ће бити ажурирана "Листа приоритетних пројеката за област саобраћаја у БиХ".

По завршетку израде ажуриране "Листе приоритетних пројеката за област саобраћаја у БиХ", Министарство саобраћаја и веза треба да о томе информише Владу.

Задужује се Министарство за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске да о овом закључку упозна Министарство комуникација и транспорта БиХ, Дирекцију за европске интеграције Савјета министара и Делегацију ЕУ у БиХ.