ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана30/05/2018

УТВРЂЕН ПРИЈЕДЛОГ ЗАКОНА О КУЛТУРИ

 

БАЊАЛУКА, 30. МАЈА /СРНА/ - Влада Републике Српске утврдила је данас у Бањалуци Приједлог закона о култури с циљем системског уређена ове области, општег интереса и начела у култури.

 

Овим приједлогом први пут је дефинисан појам умјетника и стручњака у култури, а уводи се и регистар умјетника и стручњака у култури што би требало да допринесе јачању њихове позиције у култури Републике Српске.

Приједлогом закона о култури уређују се обављање дjелатности, те права, обавезе и одговорности свих субјеката у култури, услови и поступак за суфинансирање и финансирање дјелатности у култури, културна политика, као и друга питања од значаја за културу, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Законским одредбама дефинисани су конкретни начини остваривања културне политике, гдје су документ стратегије развоја културе и институција јавног конкурса препознати као кључна средства у процесу испуњавања претходно утврђених и зацртаних културних потреба које ће се реализовати првенствено кроз поступак креирања, подршке и суфинансирања програма и пројеката у култури, чиме ће културна сцена бити знатно ојачана.