ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана30/05/2018

УТВРЂЕН ПРИЈЕДЛОГ ЗАКОНА О ЛЕГАЛИЗАЦИЈИ БЕСПРАВНО ИЗГРАЂЕНИХ ОБЈЕКАТА

 

БАЊАЛУКА, 30. МАЈА /СРНА/ - Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о легализацији бесправно изграђених објеката, по хитном поступку.

 

Доношење закона o легализацији бесправно изграђених објеката по хитном поступку је неопходно, с обзиром да је рок за подношење захтјева за легализацију истекао 31. децембра 2016. године, а на терену је и даље велики број бесправних градитеља који нису поднијели захтјев и ушли у процедуру рјешавања статуса нелегалних објеката, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

По истеку рока за подношење захтјева за легализацију ресорно министарство је затражило од локалних заједница податке о броју примљених захтјева за легализацију. Према достављеним подацима, примљено је 49.000 захтјева.

Иако већина јединица локалне самоуправе нема званичне евиденције о броју бесправних објеката, према процјенама на терену, постоји више од 80.000 бесправних објеката, односно и даље постоји велики број градитеља који нису покренули процедуру легализације за бесправне објекте.

Неопходно је приступити доношењу овог закона по хитном поступку ради стварања услова да се подстакну бесправни градитељи да поднесу захтјеве и да се бесправни објекти за које постоје законски услови што прије уведу у легалне токове, те створе услови да се за ове објекте плаћају комуналне услуге, порез на имовину, накнада за заједничку комуналну потрошњу и спријечи даље наношење штете јавним приходима, наводи се у саопштењу.