ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости01/06/2018

СТВАРАЊЕ ЉУДИ-КОКОШАКА ИЗАЗВАЛО ПОХВАЛЕ, АЛИ И КРИТИКЕ

 

ЛОНДОН, 1. ЈУНА /СРНА/ - Амерички стручњаци створили су пола људски-пола кокошији ембрион у експерименту који дио научне јавности сматра скандалозним.

 

Научници из Њујорка се надају да ће пресађивањем људских матичних ћелија у новоформиране кокошије ембрионе сазнати више о томе како се ћелије трансформишу у фетусе.

Tо би могло довести до бројних нових третмана за поремећаје у раном развоју.

Истраживање спроводи тим научника на челу са Алијем Бриванлуом са Универзитета "Рокфелер".

Они су открили да се ембрионске матичне ћелије могу диференцирати у било које друге, од оних које чине кости и мозак, до оних из плућа и јетре.

Познато је и да посебна група ћелија, које се налазе код ембриона водоземаца и риба, игра кључну улогу у обликовању њихових раних развојних структура.

Tе групе, назване "организатори", шаљу молекуларне сигнале који управљају ћелијама како би расле и развијале се на специфичан начин.

Када се "организатор" пресади из једног ембриона у други, он тада подстакне новог "домаћина" да створи секундарну кичму и секундарни централни нервни систем, заједно са мозгом и кичменом мождином.

Након што се пресади "људски организатор" у кокошији ембрион, "језик" који он користи како би упутио птичије ћелије да формирају мозак и нервни систем потпуно је исти ономе који користе водоземци и рибе, наводе истраживачи.

Али, нису сви одушевљени овим научним истраживањима.

Многе колеге из свијета науке и друштвене мреже тврде да је све то - болесно, те да нема прихватљивог објашњења у ситуацији када суперкомпјутери врше истраживања на молекуларном нивоу, наводе научни часописи.