ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости04/06/2018

ЊУЈОРШКИ СТАН БИВШЕГ ВОЂЕ ПРОДАТ ЗА 12 МИЛИОНА ДОЛАРА

 

ЊУЈОРК, 4. ЈУНА /СРНА/ - Стан некадашњег лидера СФРЈ Јосипа Броза Тита у њујоршкој Парк авенији продат је за 12,1 милион долара, а купац је Филип Хунг-Ху, партнер у великој инвестиционој фирми "Алфадин асет менаџмент".

 

Стан је био толико вриједан да није могао бити додијељен само једној од земаља насљедница Југославије.

Стан, који има 216 метара квадратних, био је дуго у власништву бивше државе и кориштен је као резиденција амбасадора при УН.

Ипак, сви су га звали "Титов стан", јер се причало да га је 1975. године купио лидер СФРЈ, и то за 100.000 долара у готовини.

Стан је напуштен од 1992. године, када је из њега изашао и посљедњи југословенски амбасадор при УН.

Србија га је преузела и плаћала је само неопходне дажбине које су на тој локацији веома високе.

Током година, трошкови одржавања стана достигли су више од 3,2 милиона долара.

Када је потписан споразум о сукцесији, одлучено је да земље насљеднице заједнички продају ову скупоцјену некретнину, а да се од продаје Србији рефундирају трошкови.

Стан је 2016. године, када је доспио у огласе, процијењен на око 15 милиона долара. Продаја није ишла, па је у прољеће накратко скинут са листе и договорена је нижа цијена.

Додатан проблем представљала су правила саме зграде.

Нови власник мора да реновира стан - почевши са уклањањем азбеста и оловне боје, те замјеном прозора, а обнова ће трајати најмање три године због тога што су радови у згради, осим неопходних, допуштени само од јуна до септембра.

Агенција за некретнине потврдила је да је купопродајни уговор потписан 31. маја, а купца нису жељели да открију. Ипак, медији наводе да је купац Филип Хунг-Ху, партнер у великој инвестиционој фирми "Алфадин асет менаџмент".

Хунг-Ху је био партнер и у инвестиционој банци Голдман и Сакс, Џ. П. Моргану, те у Сосјет женералу.