ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 07/06/2018

ИМАМ НА ГОЛУ "СУТЈЕСКЕ"!

 

Ефендија Џенан Крајишник напомиње да фудбал и вјеронаука итекако могу да иду заједно: "Онај ко хоће у потпуности свакодневно да практикује вјеру мора да уложи много труда, одрицања и стрпљивости, а то је оно што и у спорту сваком играчу треба - да стрпљиво ради и чека своју шансу".

 

Приредила: Александра ЈАНКОВИЋ

ФОЧА, 7. ЈУНА /СРНА/ - Џенан Крајишник, имам фочански, али и фудбалер са искуством играња у бројним клубовима у БиХ, појачао је ове године редове Фудбалског клуба "Сутјеска".

Ефендија Крајишник не зна да ли је старија његова љубав према спорту или вјеронауци јер је и једно и друго заволио од раног дјетињства.

Завршио је Елчи Ибрахим-пашину медресу у Травнику, апсолвент је на Исламском педагошком факултету у Зеници и студент Факултета исламских наука у Сарајеву, а, уз то, и дугогодишњи фудбалер.

Упоредо је, не желећи да се одрекне ни вјеронауке ни спорта, са похађањем медресе и исламског факултета тренирао фудбал наступајући са успјехом за више премијерлигаша БиХ и прволигаша Федерације БиХ, а сада је први пут обукао и дрес прволигаша Републике Српске.

Ова комбинација животних позива свима је занимљива, како саиграчима, тако и вјерницима, као и колегама имамима.

"Мојим пријатељима фудбалерима увијек је било необично да сам ја у том позиву, да сам завршио ту средњу школу и да сам, док сам играо, уписао факултет да студирам вјерску науку.

Када сам почео да радим, онда је и у овој средини имамима било необично откуд ту фудбалер", прича Крајишник за Срну.

На вјерску службу из Зенице у Фочу стигао је већ на заласку успјешне фудбалске каријере, а на наговор вјерника наставио је да игра, обукавши плаво-бијели дрес "Сутјеске".

"И саиграчима је било необично и мало чудно када су чули да ће доћи имам да игра фудбал. Међутим, ми као фудбалери често мијењамо средину тако да нема проблема у вези са прихватањем и уклапањем", објашњава Крајишник.

Он истиче да је одлично прихваћен у "Сутјесци" и да људи из клуба имају разумијевање за његове имамске обавезе.

"Наишао сам на одобравање људи из клуба, не праве никакве сметње и ја могу сасвим неометано да обавим све обавезе", наглашава он.

Крајишник напомиње да фудбал и вјеронаука итекако могу да иду заједно.

"Онај ко хоће у потпуности свакодневно да практикује вјеру мора да уложи много труда, одрицања и стрпљивости, а то је оно што и у спорту сваком играчу треба - да стрпљиво ради и чека своју шансу, јер само дуготрајан рад доноси успјех у животу", наводи Крајишник.

Сличност између вјере и спорта налази и у схватању заједништва и истиче да је посебна вриједност вјере - рад у заједници и брига о заједници, баш као што је и у спорту тимски дух кључ успјеха.

"У животу, човјек индивидуалне квалитете треба да стави у службу заједнице и тиме је унаприједи. Исто тако у фудбалу, сваки играч своје квалитете треба да стави на располагање екипи да би тим направио што бољи резултат", појашњава Крајишник.

И за вријеме рамазанског поста, Крајишник стиже да тренира и игра.

"Онај ко има чврсту и јаку вољу, ко то жели и воли, сасвим неометано може да издржи, да пости и тренира. У здравом тијелу је здрав дух, томе нас уче живот и вјера, али и спорт", поручује имам и фудбалер Крајишник.