ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана07/06/2018

НА БЕЧКОЈ БЕРЗИ 21. ЈУНА ПРВА ЕМИСИЈА ОБВЕЗНИЦА НА МЕЂУНАРОДНОМ ТРЖИШТУ

 

БАЊАЛУКА, 7. ЈУНА /СРНА/ - Влада Републике Српске одлучила је данас да 21. јуна на Бечкој берзи емитује прву емисију обвезница Републике Српске на међународном финансијском тржишту у вриједности 200 милиона евра, рекао је министар финансија Зоран Тегелтија.

 

"Очекивани датум уплате, ако буде успјешна емисија, је 28. јуна. Одлучили смо да идемо на петогодишње обвезнице са роком доспијећа главнице 28. јуна 2023. године. Свјесни смо свих ризика који носи први излазак на међународно финансијско тржиште", рекао је Тегелтија на конференции за новинаре након сједнице Владе у Бањалуци.

Тегелтија је појаснио да је 200 милиона евра дио укупне одлуке о дугорочном задуживању Српске, те се Влада опредијелила да иде на другачије изворе финансирања.

"До сада смо финансирање обезбјеђивали само на домаћем тржишту, сада желимо проширити изворе финансирања и на тај начин обезбиједити долазак међународних представника. Прва емисија коју ми успјешно окончамо као држава ствара могућност и сигурност да то исто могу да раде и приватне и јавне компаније за велике инвестиционе пројекте", истакао је Тегелтија.

Он је навео да предност представља чињеница да Република Српска нема жирално валутни ризик, који је један од најчешћих код изласка на међународно финансијско тржиште, јер је курс КМ везан за евро.

"Пажљиво смо балансирали износ наше прве емисије и он је везан за укупан дуг који планирамо у финансирању у овој години. Планирали смо да наше задужење ни на који начин неће бити додатно повећано једнократним повлачењем емисија обвезница на међународном финансијском тржишту", појаснио је Тегелтија.

Тегелтија је поновио да Влада Република Српска ни у једној варијанти није спремна платити било каву каматну стоту која би била изнад пет одсто.

Он је додао да ће сљедеће седмице представници Министарства разговарати са међународним инвеститорима у шест градова Западне Европе, од Беча до Лондона, да би објаснили све документе које су припремили, да би образложили зашто је добро инвестирати у Републику Српску, те ће се у том временском периоду и знати како ће се кретати каматна стопа.

"Имамо велико интересовање за ову емисију обвезница", тврди Тегелтија.

Он је рекао да се Влада дуго припремала за овај пројекат који се креће у оквиру онога шта је договорено када су усвајани буџет и ребаланс буџета Републике Српске. /крја/рр/сл/фоно/фото/видео