ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана07/06/2018

СМАЊЕЊЕ ЗАТЕЗНЕ КАМАТЕ СА 0,05 НА 0,03 ОДСТО ДНЕВНО

 

БАЊАЛУКА, 7. ЈУНА /СРНА/ - Влада Републике Српске утврдила је данас по хитном поступку Приједлог закона о затезној камати према којем је значајно смањена стопа затезне камате са 0,05 одсто на 0,03 одсто дневно.

 

Приједлогом закона се уређује висина стопе и начин обрачуна затезне камате у Српској у случају када дужник закасни са испуњавањем новчане обавезе у домаћој или страној валути.

Одредбе овог закона примјењују се на све случајеве у којима затезна камата није прописана посебним законом, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

"Новим законским рјешењем значајно је смањена стопа затезне камате са 0,05 одсто дневно на 0,03 одсто дневно, а предлаже се, такође, да се не врши корекција главнице стопом раста потрошачких цијена", истиче се у саопштењу.

Циљ ове одредбе је брже и лакше измирење главног дуга, прије свега за оне привредне субјекте који имају проблем с ликвидношћу, а којима је на овај начин олакшано плаћање доспјелих обавеза.

"Повјерилац ће брже доћи до ликвидних средстава, што ће, у комбинацији са другим мјерама фискалне политике, као што су нове одредбе Закона о роковима измирења новчаних обавеза у пословним трансакцијама, позитивно утицати на будуће економске и пословне токове у Републици Српској", пише у саопштењу.

У саопштењу се додаје да истовремена примјена нових законских рјешења, Закона о затезној камати и Закона о роковима измирења новчаних обавеза у пословним трансакцијама, доприноси испуњењу крајњег циља економских мјера на повећању ликвидности у Републици Српској, која оправдава хитност у доношењу Закона о затезној камати.