ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура08/06/2018

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "БЕОГРАДСКИ АТЛАС ЈОВАНА ЦВИЈИЋА"

 

НОВИ ГРАД, 8. ЈУНА /СРНА/ - У градској галерији у Новом Граду отворена је изложба "Београдски атлас Јована Цвијића - век и по од рођења 1865-2015".

 

Изложбом, која је синоћ отворена, представљена је Цвијићева богата биографија научника, географа угледног имена, професора и ректора Београдског унивезитета, предсједника Српске краљевске академије, почасног доктора и члана најстаријих академија и универзитета Европе.

Поставка је заједнички пројекат Музеја града Београда и Српске академије наука и уметности поводом 150 година од рођења Јована Цвијића.

Директор Основне школе "Јован Цвијић" у Брезичанима код Приједора Оливера Брдар изјавила је да је циљ изложбе да овом поставком што више грађана упозна лик и дјело великог научника.

"Поставка је у Брезичане стигла као поклон из Музеја града Београда - директор, кустос и аутор Татјана Корићанац одлучила је да је поклони нашој школи", рекла је Брдарева.

Говорећи о животу и дјелу Јована Цвијића, професор Драго Тодић истакао је да је Цвијић непревазиђен географ на Балканском полуострву.

"Довољно је рећи да је Цвијић написао око 10.000 страница које су објављене, а колико их је остало необјављених, колико је прогутао Први свјетски рат и колико су несавјесни људи уништили", рекао је Тодић.

Он је навео да је Цвијић био научник свјетског гласа, посебно су га цијенили у Француској, а његова сазнања и основне теорије у пољу геоморфологије и антропогеографије су непревазиђене.

"Надам се да ће генерације које долазе баштинити географску науку, донијети нова сазнања и да ће се надовезати на сазнања Јована Цвијића", рекао је Тодић.

Директор Културно-образовног центра Дражен Бабић каже да ће изложбу погледати ученици новоградских школа и да је ово начин да им се приближи Цвијићево дјело.

Музеј града Београда је крајем 2017. године трајно поклонио Основној школи "Јован Цвијић" у Брезичанима код Приједора галеријски дио изложбе о Јовану Цвијићу, премијерно постављене 2015. године у Галерији САНУ.

Изложа ће у Новом Граду бити постављена до 17. јуна.