ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура08/06/2018

ПРОМОВИСАНА КЊИГА "ЗА СВЕ ЈЕ КРИВ БЕЊАМИН КАЛАЈ" САШЕ МИРИЋА

 

БИЈЕЉИНА, 8. ЈУНА /СРНА/ - Књига "За све је крив Бењамин Калај" заснована је на тези да је овај аустроугарски управник у БиХ од 1882. до 1903. године установио бројне погубне политичке обрасце који су као негативно историјско насљеђе и данас доминантни и отежавају живот у БиХ, рекао је аутор Саша Мирић.

 

На вечерашњој промоцији своје друге књиге, бијељински историчар и публициста представио је публици кратку студију у којој повлачи паралеле између проблема у БиХ под аустроугарском окупацијом и истих проблема са којима се бори и постдејтонска БиХ.

"Превише је сличности између друштвено-политичких процеса из периода аустроугарске окупације БиХ и дешавања у новијој историји ове земље, да би то била случајност", оцијенио је Мирић.

Он сматра да је Калајева политика послужила као модел неким великим силама модерног доба за остварење истих циљева у БиХ којима је тежила и Аустро-Угарска крајем 19. и почетком 20. вијека.

"Калајев режим у БиХ може се посматрати као идеолошки и методолошки образац каснијим настојањима одређених међународних фактора који желе да доминирају на овим просторима", истиче Мирић.

Аутор закључује да Бењамин Калај сноси огроман дио историјске кривице за несрећу БиХ и народа који у њој живе и да је Калај парадигма погрешног и неутемељеног система размишљања и дјеловања у БиХ.

Као примјере таквог дјеловања он је навео институцију високог представника у БиХ, који у модерно доба има иста задужења као и аустроугарски управитељ у окупираној БиХ, као и наметање раздора и мржње међу народима усиљеним покушајима наметања такозваног босанског језика.

На промоцији Мирићеве књиге представљена је и књига његовог оца Славка Мирића "Јасеница - Слово о завичају".