ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура09/06/2018

У МОСКВИ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "ЗМИЈАЊСКИ ВЕЗ"

 

БАЊАЛУКА, 9. ЈУНА /СРНА/ - У Музејском комплексу Коломенскоје у Москви отворена је изложба "Змијањски вез-свјетско нематеријално насљеђе", који је уписан на Унескову листу нематеријалног културног насљеђа човјечанства.

 

Изложбу је отворио шеф канцеларије Републике Српске у Руској Федерацији Душко Перовић, а присутнима се обратио и директор Музеја Републике Српске Миладин Савић.

Представници амбасада Србије, БиХ, Грчке, Јужне Остије, високе званице и гости из других земаља, као и бројни грађани овом приликом боље су се упознали са нематеријалним насљеђем које баштини Музеј Републике Српске.

Аутор изложбе етнолог Данијела Ђукановић приближила је присутнима значај Змијањског веза и објаснила занимљивости технике израде, естетике и културне вриједности, саопштено је из Музеја Републике Српске.

Изложба је мултимедијалног и интерактивног карактера, а реализованa је и радионица Змијањског веза коју је водила везиља Сања Бајић, аутор популарне колекције рукотворина - "Трагови".

Изложба "Змајањски вез - свјетско нематеријално насљеђе" биће отворена у Музејском комплексу Колименскоје у Москви до почетка августа.

Гостовање у једном од највећих музеја у Руској Федерацији је најзначајнији корак у промоцији овог свјетског културног блага са Змијања, напомињу из Музеја Републике Српске.