ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 11/06/2018

КРАЈИШНИК: СРПСКА ФИСКАЛНО СТАБИЛНА

 

Фискални савјет Републике Српске у претходних седам мјесеци допринио подизању фискалне одговорности, што потврђују суфицити у буџету и рационализација трошкова... Очито је да су буџетски корисници озбиљније схватили приступ јавним финансијама и финансијској одговорности, него што је било раније.

 

Разговарао: Борис НОГО

БАЊАЛУКА, 11. ЈУНА /СРНА/ - Предсједник Фискалног савјета Републике Српске Миленко Крајишник сматра да ће до краја ове године бити очувана фискална стабилност у Српској јер је републички буџет од 3,3 милијарде КМ ребалансом увећан за 87 милиона КМ, што је посљедица повећане привредне активности и опрезног буџетског планирања.

"Повећање прихода у буџету Републике Српске иде у прилог очувању фискалне стабилности до краја ове године. Не очекујемо неке посебне економске догађаје или шокове којима би могла да буде угрожена стабилност", рекао је Крајишник у интервјуу Срни.

Када је ријеч о привредним кретањима и равоју, истиче он, стабилност јавних финансија је увијек добродошла.

"Међутим, у републичком буџету нема неких посебних ставки којима би могао битно да буде покренут привредни развој, који више зависи од пословања јавних предузећа и реалног сектора", додао је Крајишник.

Он наглашава да додатно морају бити побољшани услови за пословање привредних субјеката и уведене пореске олакшице.

"То би било од неизмјерне важности за све привредне субјекте, односно за додатно унапређење привредних активности. Вјерујем да ће одређене мјере бити предузете у наредном периоду", рекао је Крајишник.

Он је напоменуо да ће Фискални савјет Републике Српске у септембру анализирати реализацију циљева из Програма економских реформи у Српској од 2018. до 2020. године.

"Сада анализирамо извјешатај о извршењу буџета Српске за прошлу годину. Сигурно је да ћемо, након овога, анализирати и Програм економских реформи", каже Крајишник.

Говорећи о изласку Српске на међународно финансијско тржиште, Крајишник је оцијенио да задужење на иностраном тржишту има предности, али и мана.

"Овдје је ријеч о замјени задужења домаћим обвезница и иностраним кредитима, са иностарним обвезницама. Излазак на међународно финансијско тржиште даје кредибилитет одређеној земљи и може да привуче страна директна улагања у реални сектор", навео је Крајишник.

Међутум, сматра он, проблем може бити да камата коју плаћа држава на обвезнице више неће бити приход домаћих предузећа, односно банака, него иностраних.

"То је недостатак који зависи од земље до земље. Ако су купци обвезница биле банке, које су профит слале матичним банкама у иностранству, онда се ништа битно неће промијенити", појаснио је Крајишник.

Према његовом мишљењу, у овом случају проблем може бити и девизни ризик.

"Ако је инострана обвезница емитована у еврима, онда девизног ризика нема, јер је КМ чврсто везана за евро. Уколико би обвезнице биле емитоване у неким другим валутама постојао би курсни ризик, а надам се и да камата неће бити висока", прецизирао је Крајишник.

Он је оцијенио да је Фискални савјет Републике Српске у претходних седам мјесеци допринио подизању фискалне одговорности у Српској.

"То потврђују суфицити у буџету и рационализација трошкова. Очито је да су буџетски корисници озбиљније схватили приступ јавним финансијама и финансијској одговорности, него што је било раније", закључио је Крајишник.

Фискални савјет је независан орган који за рад одговара Народној скупштини. Именовање чланова Фискалног савјета извршено је на сједници Народне скупштине Републике Српске 20. јула 2017. године.