ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 12/06/2018

ГОРИВО И ОСТАЛА РОБА ЈЕФТИНИЈИ У СРПСКОЈ

 

На бензинској пумпи "Лазић", недалеко од граничног прелаза Павловића мост код Бијељине, запослени кажу да има гужви у посљедњих три и више година јер је гориво јефтиније него у Србији око 50 до 60 фенинга. "Људима се исплати да дођу `натанкују` резервоаре, а успут се снабдијевају у оближњим маркетима", каже радник пумпе

 

Пише: Зорица СИМЕУНОВИЋ

БИЈЕЉИНА, 12. ЈУНА /СРНА/ - На граничним прелазима код Бијељине грађани из Србије масовно прелазе у Републику Српску јер су цијене горива, али и робе по коју долазе у маркете у Српској, како кажу, значајно ниже.

На граничном прелазу Павловића мост, иако је понедјељак, из правца Србије грађани, без обзира на високу температуру ваздуха, не одустају од намјере да пређу границу и купе гориво које је и даље јефтиније него у окружењу.

Према ријечима Милутина Мирнића из Сремске Митровице, цијене у великим маркетима у којем су увијек велике гужве, а посебно суботом и недјељом, када мјештани пограничних општина из Србије масовно долазе у набавку, много су ниже и њима се исплати сваки долазак у Српску.

"Сад сам точио гориво које је код нас скупље за 60-ак фенинга, али сам скренуо /у маркет/ и унуку купио базен. Управо сам узео повраћај средстава на информацијама овог маркета", рекао је задовољани Мирнић, који са супругом често долази у Српску уназад три, па и више година.

Он каже да воли да дође у Српску јер му је, осим јефтинијег "шопинга", и храна по ресторанима исплативија.

Суботом и недјељом из Србије, тачније Београда, се организују туристичке "шопинг туре" у којима грађани сусједне Србије долазе прво у тржни центар "Фис", потом обилазе манастире, а по повратку посјете Етно-село "Станишићи".

Већ годинама ова викенд шопинг тура је популарна, посебно међу мјештанима из пограничних насеља, али и Сремске Митровице, Лознице, Шапца, Кузмина, Лаћарка, Шида...

На бензинској пумпи "Лазић", недалеко од граничног прелаза Павловића мост, запослени кажу да има гужви на пумпи у посљедњих три и више година јер је гориво у Српској јефтиније око 50 до 60 фенинга.

"Цијена код нас је годинама приступачнија и значајно нижа. У Србији се она креће од 2,70 до 2,90 КМ. Људима се исплати, и то не само из пограничних мјеста - Бадовинци, Богатић...него и удаљенијих да дођу `натанкују` резервоаре, а успут се снабдијевају у оближњим маркетима", каже радник пумпе, док точи гориво једном Шапчанину.

Он је напоменуо да је тренутна цијена бензина и дизела по 2,09 фенинга и најнижа је у ширем региону.