ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости12/06/2018

ШТРУМПФОВИ СЛАВЕ 60. РОЂЕНДАН

 

БРИСЕЛ, 12. ЈУНА /СРНА-Ројтерс/ - Белгија обиљежава 60. рођендан штрумпфова, а тим поводом фанови ће моћи да бораве у њиховом селу и крену на виртуелно путовање кроз мистичне шуме и пећине.

 

Цртач Пјер Кулифор, који је радио под псеудонимом Пејо, осмислио је штрумпфове 1958. године као споредне ликове у свом стрипу о средњовијековним херојима Јохану и Пивиту.

Јавност је одлично прихватила мала плава створења и тражила још њихових авантура, па је Белгијанац сљедеће године урадио стрип у којем они имају централну улогу.

Штрумпфови и њихова борба против злог чаробњака Гаргамела убрзо су стекли глобалну популарност, а она је кулминирала холивудским филмом из 2011. године, који је зарадио пола милијарде долара.

Изложба "Штрумпфовско искуство" у оквиру "Експа" у Бриселу трајаће до краја јануара 2019. године. Посјетиоци ће моћи да обиђу село са печуркама људске величине у облику кућица и крену у виртуелни обилазак шуме док таје борба против Гаргамела.

Штрумпфови су постали један од симбола који уједињују лингвистички подијељено белгијско друштво, попут чоколаде, вафла, пива и национане фудбалске репрезентације.

Организатори се надају да ће у наредних пет година изложбу поставити у још неким европским земљама, САД и Азији.