ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика12/06/2018

ЗАЕВ: СПОРАЗУМОМ ЋЕ БИТИ ЗАДРЖАН МАКЕДОНСКИ ИДЕНТИТЕТ

 

СКОПЉЕ, АТИНА, 12. ЈУНА /СРНА/ - Македонски премијер Зоран Заев изјавио је да ће споразумом између Атине и Скопља о промјени имена Бивше Југословенске Републике у "Република Сјеверна Македонија" бити задржан македонски етнички и културни идентитет, што значи да ће се језик и даље звати "македонски", а народ "Македонци".

 

Заев је позвао грађане да изађу на референдум, на коме ће се изјаснити о споразуму, а који ће се одржати касније ове године.

Премијер Грчке Алексис Ципрас изјавио је да споразум представља велику дипломатску побједу и историјски тренутак за Балкан и народ двије земље.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је међу првима поздравио оно што је описао као историјски споразум и позвао обје стране да заврше постизање споразума, јавио је "Гардијан".

"Ово ће извести Скопље на стазу ка чланству у НАТО и помоћи консолидовању мира и стабилности на у ширем подручју западног Балкана", рекао је Столтенберг.

Очекује се да ће Заев сутра у Берлину споразум представити њемачком канцелару Ангели Меркел.

Честитке поводом споразума упутили су предсједник Европског савјета Доналд Туск, Министарство спољних послова Бугарске и Влада Црне Горе.