ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика13/06/2018

ГЕНЕРАЛ ЛАЗАРЕВИЋ: КОПНЕНА ИНВАЗИЈА ИЗ 1999. ОСМИШЉЕНА У ПЕНТАГОНУ

 

БЕОГРАД, 13. ЈУНА /СРНА/ - Српски генерал у пензији Владимир Лазаревић тврди да је НАТО 9. априла 1999. године покушао и копнену инвазију на Косово и Метохију, али да је заустављен и истиче да је операција осмишљена у Пентагону.

 

Лазаревић је навео да је акција "Стрела" имала два крака, од којих један ка Ђаковици, а други ка Призрену, чиме је одбацио наводе појединих медија и аналитичара у Србији да је измислио да је НАТО покушао копнену инвазију на Косово и Метохију.

"Камо среће да сам измислио копнену инвазију НАТО снага на Косову и Метохији 1999. године јер онда не би било страдалих. О томе је писао и њихов главнокомандујући Весли Кларк у својој књизи, па, ако не верују мени, нека прочитају те `своје` којима верују", рекао је Лазаревић, који је у вријеме НАТО агресије на Србију био на челу Приштинског корпуса Војске Југославије.

Он је поновио да се до потврде његових ријечи може доћи и преко војних извјештаја с терена, преносе "Вечерње новости".

"Више је од хиљаду докумената која о томе говоре, а има и живих сведока. Не причам о ударима из Румуније, Мађарске или БиХ, где је НАТО имао своје снаге, већ о нападу из Албаније", рекао је Лазаревић.

Он каже да је напад "Стрела један" започео на Васкрс - 9. априла 1999. године на простору Ђаковице у дужини од 60 километара и да је трајао до краја рата.

"Када ни после месец дана нису успели да прођу, онда су променили правац напада и средином маја покренули још жешћу акцију `Стрелу два`, преко Паштрика ка Призрену. Она је трајала до 10. јуна", навео је Лазаревић.

Он каже да је Војску Југославије нападало неколико хиљада припадника такозване Ослободилачке војске Косова /ОВК/, неколико хиљада припадника регуларне албанске војске и неколико хиљада војника НАТО, међу којима је у Атлантској бригади било више стотина америчких војника албанског поријекла.

"Браћа Битићи су била у тој Атлантској бригади. То је све пешадија, не говорим о артиљеријским и ракетним снагама", навео је Лазаревић.

Лазаревић каже да је и Хашки трибунал добио документацију преко свједока тужилаштва из ОВК да је операција "Стрела" осмишљена и покренута у Пентагону.
То је, каже он, класична америчка доктрина, ваздушно-копнена битка, а све је то документовано, док су НАТО официри из свог штаба командовали тим нападима.

"Чак смо 14. априла заробили три америчка подофицира у борбеном возилу на нашој територији. Шта су ту радили? Па ратовали. Према Урошевцу и Ђаковици су бацали бојне отрове које нисмо могли да идентификујемо. Утицали су на понашање војника, изазивали им дезоријентисаност у простору и немогућност уочавања непријатеља", рекао је Лазаревић.

Генерал Божидар Делић каже да је копнени напад "Стрела" преко Пештера чисто америчка операција, да су је изводили Албанци и албанска војска, а на граници им је подршку давала америчка борбена група "Јастреб", са 24 хеликоптера "апач" и опремом за откривање и гађање српске артиљерије, а ту су били и НАТО инструктори и специјалци.

"Ако тражите длаку у јајету, не може се рећи да је било америчких или француских пешадијских јединица на терену, али Албанци су били НАТО пешадија. Имали су их колико хоће. Американци нигде не користе своје пешадинце ако имају локалне. Према свим војним правилима, тај напад се сматра копненом агресијом НАТО", истакао је Делић.