ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија13/06/2018

ДОГОВОРЕН НОВИ АРАНЖМАН "ЧУВАРКУЋА"

 

БЕОГРАД, 13. ЈУНА /СРНА/ - Србија и Мисија Међународног монетарног фонда /ММФ/ постигли су договор о новом аранжману, познатијем као "чуваркућа", који има савјетодавну улогу и не укључује финансијску помоћ, рекао је српски министар финансија Синиша Мали.

 

Нови програм ММФ-а "Инструмент координације политика" осмишљен је с циљем да обезбиједи оквирну политику за земље које не захтијевају финансијску подршку, а током трајања овог програма ММФ има више савјетодавну, него контролну улогу.

Предвиђено је да аранжман траје 2,5 године.

Мали је рекао на конференцији за новинаре са представницима ММФ-а да је Србија испунила све услове како би већ у јулу потписала нови аранжман са ММФ-ом који ће трајати до јануара 2021. године.

Он каже да ће Закон о привременом умањењу пензија бити укинут потпуно до краја године, а не фазно.

"Са ММФ-ом смо договорили повећање плата у јавном сектору, а за колико тачно знаћемо у септембру, када будемо видели колико новца имамо у буџету. Очекујем знатно повећање плата и почетак реформи платних разреда", рекао је Мали.

Наводећи да су вођени тешки, али конструктивни преговори са Мисијом ММФ, он је рекао да посљедњи подаци говоре да у прва три мјесеца ове године Србија биљежи раст привреде од 4,6 одсто.

"То је огроман раст који нас сврстава у топ три економије у Европи када је реч о стопама привредног раста. До краја године наш раст ће бити од 3,5 до 3,7 одсто, што су већ високе стопе раста", истакао је Мали.