ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија13/06/2018

ШАРОВИЋ: ОЛАКШАТИ И УЧИНИТИ ЕФИКАСНИЈИМ ПРОЦЕДУРЕ

 

САРАЈЕВО, 13. ЈУНА /СРНА/ - Успостављање Одбора за олакшавање трговине БиХ требало би да поједностави, учини ефикаснијим и стандардизује процедуре за трговину, што би је учинило једноставнијом, уклонило трговинске баријере и допринијело конкурентности и пословности, изјавио је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Мирко Шаровић.

 

Шаровић, који је данас у Сарајеву отворио конференцију под називом "Одбор за олакшавање трговине БиХ и јавно-приватни дијалог", рекао је да би све ово допринијело конкурентности и пословности привредних субјеката у БиХ, глобално тргујући и тргујући у оквиру ЦЕФТА земаља.

Он је изјавио новинарима да овај одбор намјерава да омогући стални контакт и размјену искустава између јавног и приватног сектора.

"Основни захтјев привредника у БиХ и региону је да администрирање, увоз, извоз, транпорт производа, односно робе буде олакшан, једноставан, са једноставним и стандардизованим процедурама, да оне буду јефтине и да све институције међусобно размјењују информације како би привредници могли лакше да тргују са компанијама изван БиХ", истакао је Шаровић.

Према његовим ријечима, они су тражили да јавни сектор помогне трговину тако што ће бити ефикаснији. "Све наведено мјерено може да се претвори у новац, што је највећи бенефит који добијају компаније у БиХ", тврди Шаровић.

Он сматра да БиХ мора да црпи искуства одбора у Црној Гори и Албанији који су их формирали раније и да види из њихових искустава гдје се рад овог одбора може учинити још ефикаснијим.

Шаровић је нагласио да договор о успостављању националних одбора за олакшавање трговине има амбицију да на глобалном нивоу стандардизује поступке и олакша трговину земаља чланица Свјетске трговинске организације, али и других земаља.

Директор УСАИД-а Ендрју Богел рекао је да је успостављање Одбора важно и због тога што води испуњавању одредаба Споразума о олакшавању трговине са Свјетском трговинском организацијом.

"УСАИД у БиХ има снажан портфолио вриједан више од 60 милиона долара када је ријеч о приватном сектору у областима обраде дрвета, метала, пољопривреде, текстилу и другим секторима. Помажемо приватним комапнијама да испуне захтјеве који су потребни када је ријеч о извозу", истакао је Богел.

Он је најавио да ће УСАИД наставити да подржава партнере из приватног и јавног сектора да реализују огроман потенцијал БиХ.

Одбор за олакшавање трговине БиХ успостављен је одлуком Савјета министара у мају ради даљег поједностављења и хармонизације царинских и других граничних процедура у складу са Споразумом Свјетске трговинске организације и другим споразумима и протоколима који се односе на процес олакшавања трговине као што су ССП, ЦЕФТА и ЕФТА.