ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика13/06/2018

ЕВРОПСКИ ПУТ СРБИЈЕ НЕ ТРЕБА ОПТЕРЕЋИВАТИ КОСОВОМ И МЕТОХИЈОМ

 

БЕОГРАД, 13. ЈУНА /СРНА/ - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да европски пут Србије не треба оптерећивати Косовом и Метохијом, те нагласио да је жеља Београда да се путем дијалога са Приштином дође до компромисног рјешења.

 

Дачић је на конференцији за новинаре са пољским колегом Јацеком Чапутовичем напоменуо да је Београд испунио све што је договорено бриселским споразумом, а да Приштина већ пет година није формирала заједницу српских општина.

Шеф српске дипломатије је рекао да односи Србије и Русије нису оптерећени жељом Србије за пуноправним чланством у ЕУ.

Он је подсјетио да су "неке претходне власти" у Пољској признале такозвану независност Косова, захваливши актуелним властима на "уздржаном ставу о том питању".

"Колико ми знамо, они немају дипломатске односе са Приштином", рекао је Дачић и додао да је Пољска била уздржана прилико гласања о захтјеву такозваног Косова за пријем у Унеско.

Шеф српске дипломатије захвалио је пољском колеги на подршци коју његова земљи пружа европском путу Србије и истакао да није добра политика "покретних мета", односно да Србија и не зна шта треба да испуни на европском путу.

Саговорници су изразили задовољство због добре спољне трговинске размјене двије државе која је, како је рекао Дачић, у овој години већ премашила милијарду евра.

Министар спољних послова Пољске рекао је да његова држава подржава проширење ЕУ и европски пут Србије, те захвалио Дачићу што га је, како је рекао, добро информисао "о односима Србија са Косовом", а подржао је и дијалог обје стране о том питању.

"Жељели бисмо да обје државе буде укључене у ЕУ", рекао је Чапутович.