ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 13/06/2018

ВИШЕ ОД 23.000 ХУМАНИХ ДАЈЕ КРВ

 

Жена може дати крв свака четири, а мушкарац свака три мјесеца. Давање крви је добровољно и бесплатно, а давалац може бити свака здрава особа од 18 до 65 година, истиче Координатор за здравствену дјелатност и добровољно давалаштво крви Црвеног крста Републике Српске Љиљана Глуховић.

 

Разговарала: Маја КРСМАНОВИЋ БРЧКАЛО

ПАЛЕ, 13. ЈУНА /СРНА/ - Према подацима из општинских и градских организација Црвеног крста, у Републици Српској је регистровано 23.976 добровољних даваоца крви и тај број је у порасту у односу на претходне године.

Координатор за здравствену дјелатност и добровољно давалаштво крви Црвеног крста Републике Српске Љиљана Глуховић истиче за Срну да је давање крви добровољно и бесплатно, те да давалац може бити свака здрава особа која има од 18 до 65 година.

"Жена може дати крв свака четири, а мушкарац свака три мјесеца. Здравствено стање даваоца одређује се непосредно прије давања крви", појашњава Глуховићева и напомиње да постоје привремена и трајна стања када особа не може дати крв.

Привремено стање односи се на одређено вријеме када човјек има грип, прехладу, акутне инфекције, док трајна стања представљају болести кардиоваскуларног система, дијабетес и туберкулоза.

Глуховићева истиче да количина крви која се узима приликом давања не утуче неповољно на здравствено стање даваоца, од којег се узима око 450 милилитара.

"Ту количину организам не региструје као губитак", објашњава она и наводи да се непрекидно организују акције даривања крви, и то од једне до пет акција годишње.

Црвени крст Републике Српске континуирано ради на охрабривању садашњих и потенцијалних даваоца, води бригу о њиховом здрављу, као и на кампањи Свјетске здравствене организације да се до 2020. године све залихе крви обезбиједе од добровољних давалаца.

Координатор за организациони развој Црвеног крста Републике Српске Сњежана Ковач напомиње да се Свјетски дан добровољних давалаца крви обиљежава под слоганом: "Будите ту за некога другог. Дајте крв. Продужите живот".

За суботу, 16. јун, планиран је 10. Сусрет добровољних давалаца крви на Јахорини, на којем се очекује око 600 давалаца из свих крајева Републике Српске.

Ковачева наглашава да је циљ сусрета да се скрене пажња друштва на значај и потребе за сигурном крви и крвним дериватима, те да се ода захвалност добровољним даваоцима за њихов дар којим спасавају животе.

Она истиче да ће представници Црвеног крста уручити 130 признања вишеструким даваоцима крви за 50 до 75 давања, 75 до 99, затим од 100 до 130 и више од 130.

Вишеструки давалац, осамдесетшестогодишњи Јосип Кајзер са Пала каже да је 120 пута дао крв.

"Моја дјеца и унуци су добровољни даваоци крви већ неколико година - то иде некако са кољена на кољено", објашњава Јосип за Срну.

Кајзер наводи да је добио много захвалница, плакета и златника од Црвеног крста, Скупштине града Сарајева, Координационог одбора традиционалних сусрета у Јабланици 1989. године, те општине Пале и многих других за свој дугогодишњи допринос из хуманитарне области.

Јосипова кћерка Маргета Чворо истиче да је први пут крв дала прије 34 године, те да је до сада била давалац 60 пута.

Свјетски дан добровољних давалаца крви обиљежава се 14. јуна, на дан када је рођен Карл Ландштајнер, аустријски биолог и љекар који је открио крвне групе.