ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија13/06/2018

ИНТЕНЗИВИРАТИ САРАДЊУ УНИВЕРЗИТЕТА СА ПРИВРЕДОМ

 

САРАЈЕВО, 13. ЈУНА /СРНА/ - Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Стево Пашалић и министар науке и технологије Републике Српске Ален Шеранић разговарали су данас о потреби интензивније сарадње Универзитета са привредом, те о проналажењу начина да се још ефикасније користи богата научно-истраживачка опрема коју посједује та виокообразовна институција.

 

Пашалић и Шеранић су у Источном Сарајеву разговарали и о досадашњој сарадњи Универзитета и Министарства науке и технологије, као и о заједничким активностима планираним у наредном периоду, саопштено је из Универзитета у Источном Сарајеву.

Пашалић је Шеранића информисао да је Сенат Универзитета у априлу усвојио документ "Мапа пута за унaпређење и препознатљивост научно-истраживачког рада 2018–2020", са акционим планом, који треба да допринесе подизању квалитета научно-истраживачког рада, као и видљивости и препознатљивости Универзитета у Источном Сарајеву.

На састанку је било ријечи и о усаглашавању правилника о избору у наставничка и сарадничка звања, као и о правилницима о категоризацији научних часописа и научних конференција.

Једна од тема састанка било је и успјешно учешће Универзитета у Источном Сарајеву у међународним пројектима, нарочито оним едукативног и развојног карактера, те о потреби интензивнијег укључивања у научно-истраживачке пројекте.

Шеранић је истакао да Министарство науке и технологије Републике Српске и Универзитет у Источном Сарајеву традиционално имају веома успјешну сарадњу, те изразио увјерење да ће она бити још ефикаснија, како између ове двије институције, тако и у директној комуникацији са привредом.

Састанку у Ректорату присуствовали су помоћник министра за науку Синиша Марчић, проректор за наставу Вера Ћевриз–Нишић, проректор за науку, истраживање и развој Синиша Берјан и проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета Дејан Бокоњић.