ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/06/2018

ИЗВЕДЕНА СЛОЖЕНА КАРДИОЛОШКА ПРОЦЕДУРА

 

БАЊАЛУКА, 13. ЈУНА /СРНА/ - У Клиници за кардиологију Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске данас је први пут изведена сложена кардиолошка процедура којом се побољшава проток крви у срце, а у којој је кориштен балон са јако високим притиском - од 50 атмосфера.

 

Извршена је процедура отварања хроничне тоталне оклузије коронарне артерије у којој је кориштен балон високог притиска, од 50 атмосфера.

Процедуру је извео еминентни интервентни кардиолог из Кантоналне болнице у Луцерну Флорим Цуцули заједно са тимом љекара са Клинике за кардиологију у Бањалуци.

Цуцули је новинарима рекао да се оваква сложена процедура изводи код пацијената са хроничним зачепљењима крвних судова око срца, у случајевима када ниједна друга процедура не може довести до проходности најважнијих крвних судова.

Он је истакао да је импресиониран оним што је видио у УКЦ-у Српске, као и високим квалитетом особља.

Шеф Одјељења интервентне кардиологије УКЦ-а Републике Српске Саша Лончар рекао је новинарима да је по први пут кориштен балон који има јако висок притисак.

"Поређења ради, притисак у гумама је отприлике двије атмосфере, ми смо користили балон од 50 атмосфера. У два наврата смо код пацијента покушавали са другим балонима који су доступни на нашем тржишту. Нисмо успјели да отворимо артерију док нисмо дошли у контакт са доктором Цуцулијем и док нисмо дошло до тог балона", навео је Лончар.

Он је додао да су данас на Клиници за кардиологију имали прилику да раде једну процедуру која се, према његовом мишљењу, ни у једном другом центру на Балкану не би могла урадити, јер немају тај балон.

Лончар је рекао да ће на овој клиници убудуће рутински користити те балоне.

Према његовим ријечима, пацијенти из Херцеговине имају калцификоване артерије - камене артерије, које је јако тешко раздувавати балонима. "Овај пут смо успјели, надам се да ћемо и убудуће, сад имамо искуства са тим балоном", рекао је Лончар.

Он је навео да је ове године урађено 1.800 процедура, те да су имали више од 200 акутних случајева за које нису били потребни овакви балони.

Лончар је истакао да је корист ове процедуре за пацијента огромна, јер је пацијент имао симптоме у виду болова у грудима.

"Све балоне које смо имали до сада и који су у употреби нису успјели да разбију калцијум и отворе артерију, овај посебан балон је то успио и корист за тог пацијента је у ствари што ће бити без симптома, с једне стране. То сужење смо разбили ставили смо стент и пацијент је добио нову артерију, која у принципу храни његово срце", рекао је Лончар.

Он је навео да је пацијент био често хоспитализован у локалним болницама због болова у грудима и изразио очекивање да након ове процедуре то више неће бити случај.

Лончар је истакао да се зачепљење крвних судова може спријечити, те да је превенција потребна од најранијег доба, када се учи здравом начину живота и води рачуна о шећеру, масноћи и притиску.

Начелник Клинике за кардиологију УКЦ Републике Српске Тамара Ковачевић Прерадовић изразила је задовољство што су на овој клиници угостили колегу Цуцулија, тим прије што је ово прва оваква процедура у овом региону.

Она је захвалила компанији "Шимацу" која је омогућила да се користи овај материјал који је јединствен у региону и изразила наду да ће и убудуће имати прилику да га имају на располагању.

"Ово је дио дугогодишње међународне сарадње са различитим институтима и клиникама, гдје, када погледамо уско специфично одређене стручне ствари, добијамо свјетске стручњаке за поједине области, чиме много унапређујемо едукацију нашег кадра, али и едукацију колега других установа", рекла је Прерадовићева.

Она је истакла да је УКЦ Републике Српске као универзитетска болница референтна здравствена установа за Српску и генерално у БиХ водећа установа у области интервентне и инвазивне кардиологије, што даје прилику колегама да много науче од искусних и еминентних стручњака из цијелог свијета.