ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/06/2018

САНКЦИЈЕ СВИМА КОЈИ НЕЗАКОНИТО БЛОКИРАЈУ ПУТЕВЕ

 

БАЊАЛУКА, 13. ЈУНА /СРНА/ - Полицијски службеници Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске неће дозволити блокаду магистралних, регионалних и локалних путева, јер се тиме омета нормално путовање грађана и функционисање служби као што су хитна помоћ, ватрогасна служба, полиција, саопштено је из МУП-а.

 

Из МУП-а апелују на грађане, који свакодневно учествују у јавним окупљањима у знак протеста због цијене нафтних деривата, да то раде у складу са Законом о јавном окупљању и на мјестима која су одлуком града или општине одређена као мјеста на којима је могуће окупљање грађана.

"Овакав начин обуставе саобраћаја и блокада путева је у супротности са одредбама Закона о јавном окупљању у Републике Српске, Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ и Закона о јавном реду и миру Републике Српске", истиче се у саопштењу.

Законом о јавном окупљању предвиђена је новчана казна од 500 до 1.500 КМ за физичка лица која спречавају несметан пролазак возилима полиције, хитне помоћи и ватрогасним возилима и организују јавно окупљање на магистралним, регионалним и локалним путевима на начин којим се угрожава безбједност саобраћаја, док је за правне субјекте предвиђена казна од 3.000 до 9.000 КМ.

Полицијски службеници ће у складу са законским одредбама и полицијским овлашћењима, санкционисати сва лица која се оглуше на наређења полицијских службеника и не престану са чињењем прекршаја.

"Законом је предвиђена и могућност лишавања слободе лица затеченог у вршењу прекршаја, уколико постоје околности које указују да ће то лице поновити прекршај или довршити покушај прекршаја, као и могућност привременог одузимања возила која служе као средства извршења прекршаја", наводи се у саопштењу.

Полицијски службеници МУП-а Републике Српске су у претходна три дана санкционисали 284 лица за прекршаје из области безбједности саобраћаја.

Из МУП-а истичу да грађани Републике Српске имају право на мирно окупљање и изражавање свог задовољства или незадовољства на јавном мјесту, али да приликом тог окупљања не смије доћи до угрожавања права других грађана и ометања јавног саобраћаја.