ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/06/2018

САВАНОВИЋ О ОБИЉЕЖАВАЊУ ДАНА ОДБРАНЕ САРАЈЕВСКО-РОМАНИЈСКЕ РЕГИЈЕ

 

БАЊАЛУКА, 14. ЈУНА /СРНА/ - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић данас ће на конференцији за новинаре у Бањалуци говорити о предстојећем обиљежавању 16. јуна - Дана одбране Сарајевско-романијске регије.

 

Савановић, који је и предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, конференцију ће одржати у Прес-центру Владе Српске од 12.00 часова, најављено је из ресорног министарства.

Сарајевско-романијски корпус спријечио је много јаче снаге такозване Армије БиХ да у јуну 1995. године пресијеку територију Републике Српске на подручју Сарајевско-романијске регије и тако доведу у питање судбину Републике Српске и Срба.

У одбрамбено-отаџбинском рату из Сарајевско-романијског корпуса за одбрану ове регије погинуло је 4.000 бораца, а ова формација имала је од 18.000 до 20.000 бораца.

Као вјечни помен тим јунацима изграђен је Манастир на Равној Романији посвећен Великомученику Светом Георгију на чијим унутрашњим зидовима су уклесана имена 4.000 погинулих бораца у одбрани ове регије.