ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика13/06/2018

ИВАНОВ: НЕПРИХВАТЉИВ ДОГОВОР ЗАЕВА И ЦИПРАСА О НАЗИВУ

 

СКОПЉЕ, 13. ЈУНА /СРНА/ - Македонски предсједник Ђорђе Иванов изјавио је данас да неће подржати договор о називу државе који су постигли премијер Македоније Зоран Заев и предсједник Владе Грчке Алексис Ципрас, јер је он штетан.

 

"Овакав штетан договор, који је јединствен у историји човјечанства, за мене је недостојанствен и неприхватљив. Њиме се крши Устав, закони и руше државне институције", рекао је Иванов у обраћању јавности.

Он је додао да Влада није смогла снаге и храбрости да се изгради заједнички став и да се постигне национални консензус о том питању.

Иванов је рекао да је то лични договор премијера Заева и шефа македонске дипломатије Николе Димитрова и да је ријеч о споразуму којим се напуштају до сада изграђене суштинске државне позиције, које су потврђене на посљедња два лидерска састанка, а то су да се не мијења Устав и не прихвата назив за општу употребу или ерга омнес.

Он је оцијенио да је Грчка овим договором добила све, а Македонија ништа.

"Позивам македонски народ да се не плаши. Чувајте, његујте наш вјековни идеал непокорности. Неће ме поколебати притисцима, уцјенама и пријетњама. Нећу да подржим овакав штетан уговор", поручио је Иванов.

Он је додао да се тим договором брише историја независне Македоније.

"Ускраћује се право нерођенима да буду Македонци. ЕУ и НАТО не смију бити алиби за лош договор. Овакав договор поларизује, умјесто да обједињује заједницу", истакао је Иванов.

Он је рекао да је цијели преговарачки процес вођен неозбиљно, неодговорно и нетранспарентно, о чему свједочи и крајњи резултат.