ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/06/2018

ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА "КРСТ НАД ЈАМОМ" И ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА

 

НОВИ ГРАД, 14. ЈУНА /СРНА/ - У Новом Граду данас ће бити приказан дугометражни документaрни филм "Крст на јамом" аутора Душана Басташића и постављена изложба умјетничких фотографија "Тамо гдје праведници почивају" Николе Зајца.

 

Дугометражни документарни филм "Крст над јамом" и изложба умјетничке фотографије на нов начин обрађују страдања Срба у комплексу стратишта Јадовно у Другом свјетском рату.

Комплекс логора и стратишта Јадовно обухвата 32 досад регистроване крашке јаме и седам сабирних, ликвидационих логора из Другог свјетског рата на подручју Независне Државе Хрватске.

Удружење "Јадовно 1941." успјело je да у протеклих осам година лоцира 10 јама и масовних гробница и, колико су били у могућности, означи те јаме постављањем великих часних крстовa на пет мјеста.

Филм "Крст над јамом" биће приказан у Новом Граду у организацији Удружења грађана "Јадовно 1941" и Културно-образовног центра. Докумнетарац је премијерно приказан у Бањалуци, а затим у Бијељини, Београду, Козарској Дубици, Љубљани и Новом Саду.

У 11.00 часова у Вијећници ће бити отворена изложба фотографија "Тамо гдје праведници почивају", а у 12.00 часова у амфитеатру Културно-образовног центра биће приказан документарни филм "Крст на јамом".

Филм ће бити приказиван до 30. јуна, када ће девети пут бити обиљежен Дан сјећања на Јадовно.