ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/06/2018

ТУЖИЛАЦ ОДБИО ДА ИСПИТА ВЈЕШТАКА СА ОПТУЖНИЦОМ ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН

 

САРАЈЕВО, 13. ЈУНА /СРНА/ - На суђењу пред Судом БиХ у предмету против Менсура Ђакића и Бегзада Кајтазија за злочин против цивилног становништва почињен у септембру 1992. године у селу Буквик код Брчког, тужилац Мирослав Јањић одбио је да испита вјештака Нехруа Ганића против којег је потврђена оптужница за ратни злочин.

 

Јањић је одбио да испита вјештака да би заштитио дигнитет жртава српске националности и осталих жртава.

Тужилац Јањић је током суђења истакао приговор законитости и релевантности на налаз који је уложила одбрана.

Вјештака Ганића оптужница Тужилаштва БиХ терети за ратни злочин над жртвама српске националности почињен на подручју села Чемерно на подручју општине Илијаш, преноси Бирн.

Тужилаштво БиХ терети Менсура Ђакића и Бегзада Кајтазија за злочин против цивилног становништва почињен у септембру 1992. у селу Буквик.

Ђакић се терети да, као командант Првог батаљона 108. бригаде ХВО-а Босанска Посавина, 15. септембра 1992. године, није спријечио војника да убије три особе српске националности, а након тога је пропустио да казни починиоца.

Кајтази је оптужен да је истог дана, пуцајући из аутоматске пушке, убио двије жене српске националности - Милку и Радојку Брестовачки.

Током данашњег рочишта, вјештак одрбане Ганић рекао је да командант батаљона нема капацитет и надлежност да проводи темељиту истрагу ако неко од његових потчињених почини кривично дјело, али о томе извјештава своје претпостављене.

Ганић је навео да је налаз и мишљење базирао на војним начелима и принципима Југословенске народне армије којима су се користиле сукобљене снаге у БиХ и међународног ратног права које се морало поштовати.

Говорећи о дешавањима у селу Буквик у септембру 1992. године, вјештак је рекао да су двије чете Првог батаљона 108. бригаде Хрватског вијећа обране /ХВО/ Босанска Посавина учествовале у активностима, али у различитим правцима дјеловања.

Ганић је истакао да командант батаљона због координаторских активности није могао бити присутан код ратне болнице и да је напад извршен на легитимни војни циљ.

Суђење ће бити настављено 20. јуна.