ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/06/2018

БЛОКАДА САОБРАЋАЈНИЦА ИМА ВИШЕ ВЕЗЕ СА ПОЛИТИКОМ

 

БАЊАЛУКА, 13. ЈУНА /СРНА/ - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је блокада саобраћајница неодговорна, те да у свакој нормалној земљи постоје мјеста гдје можете да изразите своје незадовољство на протестима и то нико не спори.

 

"Али да блокирате живот, да људи не могу да се баве послом, да обезбјеђују медицинске услуге, да не могу да стигну тамо гдје су кренули из било којег разлога, то има пуно више везе са политиком, а пуно мање са оним о чему говоримо", рекла је Цвијановићева.

Наводећи да поскупљење никоме није мило, ни власти, ни грађанима, ни опозицији, она је рекла да је ријеч о неколико поскупљења која су наметнута на дневни ред.

"Једно јесте било везано за акцизе, али остала су условљена појавама и стањима на глобалном тржишту на које не утиче Република Српска", појаснила је Цвијановићева.

Она је додала да је законом јесно прописано када Влада може интервенисати с обзиром на то да је ријеч о отвореном тржишту и да се на слободан начин диктирају одређени односи на таквом тржишту.

"Имамо ситуације гдје смо интервенисали на ограничење марже кад су у питању одређене намирнице и производи за општу или основну потрошњу и наравно да ће се Влада бавити и овим питањем", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да ни Влада Федерације БиХ није донијела одлуку о смањењу цијена горива, него је постигнут споразум са дистрибутерима да то дистрибутери ураде, због чега је сасвим логично питање зашто грађани не протестују на бензинским пумпама, већ то испостављају власти као проблем.

"Не видим логику у томе. Постоје многе друге релевантније адресе којима се треба упутити грађанин него што је то у овом тренутку институција. Мислим да је то једна од ствари која је, такође, добила политичку димензију, при томе не желим да бјежим од те теме. Ми се тиме бавимо и бавићемо се и на Влади, али хоћу да кажем да се у условима отвореног тржишта можете интервенисати само у ограниченим стварима", навела је Цвијановићева.

Она је додала да је, према тренутним подацима, чак и са најављеним договором у Федерацији БиХ да цијене падну за пет фенинга, гориво у Српској и даље јефтиније барем за један фенинг.