ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/06/2018

СТРАДАЛА ПОЉОПРИВРЕДА, ПРОЦЈЕНА ШТЕТЕ НАРЕДНИХ ДАНА

 

БЕОГРАД, 13. ЈУНА /СРНА/ - Штета од невремена које је данас захватило ужички крај биће процијењена наредних дана, а стручњаци кажу да су посебно страдале пољопривредне културе чија је берба у току, попут малине.

 

Градоносни облак захватио је данас дио западне Србије и Шумадије, преноси Радио-телевизија Србије /РТС/.

Град и јака киша падали су у ужичком, прибојском крају, Горњем Милановцу, Тополи, Аранђеловцу.

У Прибоју је град величине кликера падао дуже од пола часа, а у Ужицу су се за двадесетак минута забијелиле улице.

У Ужицу у центру града потекле су праве ријеке од града и кише, а вода продрла у приземља и подруме фирми и локала.

Још се не зна колико је невријеме оштетило пољопривредне културе, посебно малину, чија је берба тек почела.

Олујно невријеме праћено кишом, градом и јаким вјетром захватило је и Аранђеловац, гдје се излила ријека Кубршница и поплавила саобраћајнице, домаћинства, привредне објекте у том граду.

У готово свим селима тополске општине страдало је и воће. Шест и по хиљада хектара под најквалитетнијим воћем, од којег су вишње и брескве стигле на брање, потпуно је уништено.

Оштећени су и локални макадамски путеви, а у више стотина домаћинстава у селима Белосавци и Крчевац оштећени су кровови и аутомобили, преноси РТС.

Јака киша је пала и у Браничевском округу, гдје су поплављена поједина сеоска домаћинства и локални путеви у петровачком крају.

У дописништву РТС-а у Пожаревцу срушио се плафон, али нико није повријеђен, а опрема је на вријеме заштићена од воде која је поплавила студио.

Невријеме је такође захватило и поједина села у општини Горњи Милановац. Причињене су штете у воћњацима и на усевима највише у делу села Прањани.