ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија14/06/2018

ЦВИЈАНОВИЋ: МНОГО ПОСЛА ЈЕ УРАЂЕНО, АЛИ НАМЈЕРАВАМО И ЈОШ ВИШЕ

 

БАЊАЛУКА, 14. ЈУНА /СРНА/ - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је финансијска ситуација у Српској потпуно стабилна и да су нетачни наводи опозиције и појединих федералних медија да Република не стоји добро када је ријеч о буџету.

 

Цвијановићева је оцијенила да су 2016, 2017. и прва половина ове године добра основа за даље кретање Српске и нешто чиме на финансијском плану треба бити задовољан након тешког периода и проблема са којима се Република прије тога борила.

Она је нагласила да су бесмислене тврдње опозиције да нема плата и пензија, јер се све обавезе редовно измирују, а обезбијеђена су чак и повећања.

"Када је ријеч о пензијама, од 1. јануара 2016. године или откако смо превели исплату пензија на трезор, нема ни дана кашњења. Важна ствар је да смо у том периоду постигли укупно повећање пензија од 20 одсто. У јулу, приликом исплате јунске пензије, осјетиће се повећање од додатних 2,5 одсто, што чини поменуто укупно повећање од 20 одсто", рекла је Цвијановићева синоћ за РТРС.

Она је нагласила да је то сасвим солидно кретање и добра претпоставка за оно што ће ова и нова Влада радити у будућности, те додала да је најлакше бити опозиционар и у јавности давати обећања попут повећања пензије за додатних 10 одсто.

"Поносна сам да смо као Влада са пензионерима договорили на који начин ћемо вршити повећања. То смо радили да не угрозимо цјелокупан систем плаћања, а да пензионери сваких пар мјесеци, стално и у континуитету добију одређено повећање. Договорили смо се да се то дешава у више корака и да су они сигурни да ће све бити редовно, као што и јесте", рекла је Цвијановићева.

Она је навела да се у вези са повећањима пензија водило рачуна о цјелокупном систему, те да пензионери Српске, с којима има одличну сарадњу, знају да ће у наредном периоду бити још предвиђених интервенција у том смислу.

"Сад смо додатно повећали пензије за 2,5 одсто, након тога ће бити још једна интервенција. Много је важно да наши пензионери сада знају и шта су планови до краја ове, а шта за наредну годину. То, ипак, даје једну врсту сигурности, јер је ријеч о много рањивој категорији и људима о којима треба да водимо рачуна", рекла је Цвијановићева.

Она је изразила задовољство сарадњом са пензионерима и њиховим удружењем, те навела да ће и будућа коалициона влада, као садашња, морати да води рачуна о пензионерима и осталима.

Коментаришући наводе појединих федералних медија о проблемима у Српској, Цвијановићева је истакла да је Влада повећала аграрни буџет за подстицаје у пољопривреди са 60 на 71 милион КМ, те да на том плану нема никаквих кашњења према пољопривредницима за разлику од Федерације БиХ, па чак и неких земаља у окружењу које су чланице ЕУ.

"Лако је говорити и подметати неке лажи и нетачне информације, али очигледно је да се то ради у континуитету када је у питању однос ФБиХ и медија из тог ентитета према Српској", рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула и да је Српска, за разлику од ФБиХ, увела важну мјеру -исплату 405 КМ незапосленим породиљама у трајању од 12 или 18 мјесеци.

"Битно је да смо са свим социјалним партнерима постигли договор и ријешили доста онога што смо дефинисали као заједнички циљ. Остао нам је дио који се односи на коначно потписивање меморандума са Борачком организацијом Српске /БОРС/, којим ће ускоро бити третирана важна питања и која ће представљати додатну подршку за једну од борачких категорија", најавила је Цвијановићева, додавши да је много урађено али да да се намјерава постићи још више.

Она је додала да је све постигнуто, укључујући и мјере које су најављене ускоро, јесте заједничко власништво институција - Владе, предсједника, Народне скупштине, социјалних партнера и одређених удружења.

"Заједно смо направили много добрих рјешења. Имамо закључен меморандум са пословном заједницом и Синдикатом, а у наредних пар недјеља имаћемо, као што сам рекла, и са борачком популацијом. Сви они цијене оно на чему заједно раде с Владом и оно што постижемо је заједнички резултат за бољу и стабилнију Српску", рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је лани забиљежен рекордни број запослених у Српској, те да постоје амбиције да на том плану ове и наредне године дође до значајног повећања.

"Влада то не може постићи сама већ заједно са пословном заједницом, Синдикатом, као и да саслуша оно што о рјешавању одређених питања кажу искусни пензионери. Имамо план и много је угодно када се ствари рјешавају плански", навела је премијер Српске.

Она је нагласила да је потребно да грађани знају да могу да раде заједно са својим институцијама и остварују ту везу преко својих удружења.

"Врата Владе сам апсолутно отворила и свих ових пет и више година она је мјесто комуникације и свих договора", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да не стоји опозициона прича о презадужености Српске, јер је задуженост, према подацима из јануара, на нивоу од 40 одсто, што је много мање од свих земаља у окружењу, те да Српска несметано функционише због појачане привредне активности, иако је повукла свега двије транше Међународног монетарног фонда /ММФ/.

"Дошло је до одређених растерећења и биће их још како би привредници могли да запошљавају више људи, извршавају редовно обавезе према држави и подижу плате. Приходи Српске су повећани и због повећања интензитета и ефикасности рада наших контролних органа. Много тога у шта смо уложили је почело да даје резулате. То нису паре узете као кредити. Ми већ двије и по године имамо значајно повећање прихода", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је било планова о додатном задуживању код ММФ-а и путем аукције трезорских записа и обвезница, али да се од тога, из претходних разлога, одустало.

"Сада радимо нешто друго. Наш министар финансија /Зоран Тегелтија/ је управо био на неколико дестинација с циљем да покушамо да Српска изађе на међународно тржиште капитала. То не радимо јер смо у финансијској стисци, већ зато што је политички важно да се нађете на том тржишту са својим именом и презименом - као Република Српска", навела је Цвијановићева.