ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика14/06/2018

"НОВОСТИ": ИВАНИЋ ГЛАСАО ЗА ПУТ У НАТО

 

БЕОГРАД, 14. ЈУНА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, заједно са својим хрватским и бошњачким колегом, гласао је за спољнополитичку стартегију БиХ која подразумијева и чланство у НАТО као циљ, наводи се у документу америчке Амбасаде у Сарајеву, пишу београдске "Вечерње новости".

 

Лист подсјећа да је Иванић прошле године рекао да је тешко да ће неки представник српског народа у БиХ гласати за чланство у НАTО док год је Србија ван тог савеза, међутим, у марту је позвао чланице НАTО-а да активирају МАП без испуњења услова књижења имовине.

У документу под називом "Позиција САД у вези са активацијом МАП за БиХ", у које су "Новости" имале увид наводи се да Америка подржава активирање Акционог плана за чланство /МАП/ БиХ у НАTО упркос томе што нису испуњени сви услови постављени пред Сарајево.

"Као разлог се наводи то што би активирањем плана били ослабљени напори Москве и предсједника Републике Српске Милорада Додика да закоче пут БиХ према западној војној алијанси", пишу "Новости", позивајући се на овај документ и додају да управо Додиково супротстављање књижењу војне имовине на територији Републике Српске као власништво БиХ представља главну препреку активацији МАП-а.

Поред тога, наводи се, Српска је усвојила и Декларацију о војној неутралности чиме је практично блокирала процес /евро/атлантских интеграција у БиХ.

Зато, према ставу америчке Амбасаде, треба занемарити постављене услове да би се Сарајево приближило НАTО-у, а онемогућио, како се наводи, "опструционизам предсједника Српске Додика да задржава БиХ и подстиче руски малигни утицај на Балкану".

Америчка Амбасада закључује да не би помогло да активација МАП-а буде одгођена за период послије октобарских избора у БиХ.


Као услов за активирање МАП-а су пред БиХ на самиту НАTО у Tалину прије осам година постављени књижење имовине уз уништавање нестабилне муниције и учешће у мировним мисијама.