ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 14/06/2018

САРА КОЛАК ОПЕТ НАЈБОЉА

 

Сара Колак освојила је поново прву награду на међународном конкурсу о теми "Језик моје мајке", на коју је одговорила у форми кратког филма, у конкуренцији неколико хиљада учесника из свих православних земаља свијета.

 

Приредила: Милосава СУПИЋ ВУКОВИЋ

ТРЕБИЊЕ, 14. ЈУНА /СРНА/ - Ученица другог разреда Гимназије "Јован Дучић" из Требиња Сара Колак освојила је прву награду на међународном конкурсу о теми "Језик моје мајке", на коју је одговорила у форми кратког филма, у конкуренцији неколико хиљада учесника из свих православних земаља свијета.

Ово је четврта награда за талентовану гимназијалку на литерарном, ликовном, филмском, музичком и анимираном конкурсу, који расписује Српско одјељење Јавног међународног фонда "Јединство православних народа" и дјечији часопис "Светосавско звонце", у оквиру пројекта Дани словенске писмености.

Сара објашњава да је идеје предочила свом оцу, дугогодишњем познатом требињском новинару, и Јелени Мандрапи, професору српског језика, који су јој помогли да то оствари онако како је жељела.

"Дошла сам на идеју да говорим о једној жени према тексту пјесника Војислава Илића Млађег - `Мати и син`. Тата је имао у архиви рецитал глумице Биљане Ђуровић, на који нико не може остати равнодушан. У реализацију приче укључила сам моју баку Милосаву Џоџо", наводи Сара.

Све то је снимила, уклопила и написала текст.

Још као ученица седмог разреда учествовала је на овом конкурсу и до сада је освојила једну трећу награду и узастопно три прве, и то о темама "Породица", "Коријени", филм о коријенима породице Колак који је био врло запажен, и посљедњи "Језик моје мајке".

Каже да је врло срећна јер је успјела у ономе што воли и истиче да је љубав према камери и новинарству наслиједила од свог оца Небојише.

"Као дјевојчица ишла сам са татом на терен и цијели процес стварања приче био ми је фасцинантан. Снимање, монтирање и писање сам много завољела и драго ми је што сам доказала да то није било само дјечије маштање, већ љубав", истиче Сара за Срну.

Она напомиње да ће након средње школе уписати новинарство.

Свестрана гимназијалка каже да су јој ове награде посебне, првенствено јер је циљ да млади из свих православних земаља упознају своју културу и традицију.

За најбоље радове Сара је два пута награђивана одласком на Крф, а ускоро ће и трећи пут отпутовати на то грчко острво, гдје ће боравити петнаест дана са осталим награђеним учесницима.

Врло емотивно се сјећа 2016. године и посјете острву Видо, познатом из Првог светског рата поред којег је у море сахрањен велики број српских ратника.

"Било је много дјеце. Када смо сви са обале почели да пјевамо `Tамо далеко`, море које је до тада било мирно, одједном се узбуркало, постало је немирно и таласи су почели да се разбијају у стијене.

Имали смо осјећај као да добијамо повратну поруку среће од српских бораца који су ту сахрањени. Тај тренутак је заувијек остао у мом срцу", истиче она.

Сари, која је у досадашњем такмичењу више пута потврдила таленат, свештеник Димитрије Стикић, који води пројекат у Српској патријаршији у Београду, поручује да више не треба да се такмичи, већ да ће од сљедеће године бити васпитач млађим узрастима који учествују на српском кампу на Крфу.

Сара Колак, осим што је успјешна у стварању филма и писању, таленат показује и као глумица, за шта је више пута награђивана.