ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/06/2018

РАЈИЛИЋЕВА ОЧЕКУЈЕ УСВАЈАЊЕ ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ЖРТАВА РАТНЕ ТОРТУРЕ

 

БАЊАЛУКА, 14. ЈУНА /СРНА/ - Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић изразила је очекивање да ће на наредној сједници Народне скупштине Српске бити усвојен приједлог закона о заштити жртава ратне тортуре, којим ће бити обухваћено више од 600 жена чланица овог Удружења.

 

Рајилићева је рекла Срни да овај приједлог закона предвиђа бројна права женама жртвама рата, а која се прије свега односе на редовно мјесечно примање, те могућуности бањског лијечења, правне помоћи, самозапошљавања и повластице приликом лијечења.

"Много тога што до сада нисмо имали, биће омогућено доношењем овог законског рјешења у Народној скупштини Републике Српске", истакла је Рајилићева.

Рајилићева је најавила да ће Удружење у петак, 15. јуна, у Лакташима организовати тродневну рехабилитацију за 40 својих чланица.

"Рехабилитација је замишљена више као скуп на којем ће жене бити упознате о приједлогу закона о заштити жртава ратне тортуре, те о пријавама и попуњавањима формулара на терену ради остваривања права из овог закона", рекла је Рајилићева.

Она је додала да ће рехабилитација бити одржана у хотелу "Сан" у Лакташима.

Народна скупштина Републике Српске разматраће 19. јуна на редовној сједници Приједлог закона о заштити жртава ратне тортуре.