ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија14/06/2018

ПУШТЕНА У САОБРАЋАЈ НОВА ДИОНИЦА ИСТОЧНОГ ТРАНЗИТА

 

БАЊАЛУКА, 14. ЈУНА /СРНА/ - У Бањалуци је данас пуштена у саобраћај дионица Источног транзита чија је изградња коштала 805.000 КМ и кружни ток на Ребровцу за који је издвојено 541.000 КМ.

 

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић, која је заједно са директором предузећа "Путеви Републике Српске" Ненадом Нешићем и бањалучким градоначелником Игором Радојичићем отворила дионицу Источног транзита, истакла је да је овај пројекат резултат добре сарадње Владе и града Бањалука, те јавног предузећа "Путеви" које је било инвеститор.

"Задовољство ми је што данас овдје можемо да обиљежимо завршетак неколико важних инфраструктурних пројеката и почетак неких који ће значити заиста много за Бањалуку и Бањалучане", рекла је Цвијановићева новинарима.

Према њеним ријечима, овај пројекат је дуго био међу приоритетима и на њега се чекало више од 30 година.

"Исто тако, требало је да прође 40 година па да Универзитетском клиничком центру у Бањалуци приступимо онако како смо учинили - да радимо и реконструкцију, али и изградњу нових дијелова тако важног задравственог објекта", напоменула је Цвијановићева.

Она је нагласила да Влада Републике Српске са локалним заједницама заједно ради за добробит грађана, те напоменула да је данас много лакше, с обзиром на то да је Српска финансијски релаксирана, да је стање у буџету стабилно.

"Управо због тога Влада је у могућности да инвестира 135 милиона КМ широм Српске за све пројекте које су локалне заједнице означиле као стратешке. Много тог новца одлази управо у Бањалуку за веома важне пројекте", нагласила је Цвијановићева.

Она је поручила да и Влада и локална заједница треба да буду поносне сваки пут када ураде нешто ново и добро од чега грађани имају користи.

"Чињеница да се ове активности дешавају у Бањалуци и широм Српске показује наш потенцијал да се развијамо. Захвална сам на стрпљењу свима који су овдје дуго чекали да ова саобраћајница буде изграђена", рекла је Цвијановићева.

Нешић је навео да је предузеће "Путеви Републике Српске" у изградњу дионице Источног транзита уложило 805.000 КМ властитих средстава, а у кружни ток на Ребровцу 541.000 КМ.

Он каже да је у овим пројектима град преузео на себе да ријеши имовинско-правне односе, док је Јавно предузеће имало обавезу да финансира изградњу кружне раскрснице и дионицу Источног транзита.

"У овој години смо потписали нови споразум, гдје смо са градом Бањалука договорили изградњу наставка Источног транзита, те кружних раскрсница код тржног центра `Делта` и на Лаушу", нагласио је Нешић.

Радојичић је рекао да су данас завршена два посла и да започиње трећи, а то је градња новог Зеленог моста, те најавио пројекат спајања Источног транзита са тим мостом. Он је навео да је вриједност свих ових радова око пет милиона КМ.

"Овим пројектима се отвара читав источни дио Бањалуке, нарочито велико насеље Старчевица, као и највеће растуће - Обилићево. Нова саобраћајница ће значајно олакшати живот на овом простору", навео је Радојичић.

Он је потврдио да данас почиње изградња новог Зеленог моста, са двије коловозне траке, укључујући и пјешачке и бициклистичке стазе.

"На средини моста биће видиковац, због чега ће имати и естетску вриједност", рекао је Радојичић и додао да је децембар рок за завршетак ових радова.

Свечаном отварању Источног транзита присуствовали су и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић, министар породице, омладине и спорта Јасмина Давидовић, министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић, министар науке и технологије Ален Шеранић, те потпредсједник Народне скупштине Ненад Стевандић.