ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика14/06/2018

АКО ОСТАЛЕ ДРЖАВЕ ЗАТВОРЕ ГРАНИЦЕ МИГРАНТИМА, И БиХ ЋЕ

 

САРАЈЕВО, 14. ЈУНА /СРНА/ - Министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је да БиХ није одговорна за мигрантску кризу, него је њена жртва, и да ће ако друге државе, како најављују, затворе границе, то учинити и БиХ.

 

Мектић је истакао да ће од понедјељка додатне полицијске снаге из Министарства унутрашњих послова Републике Српске и дистрикта Брчко бити упућене као помоћ Граничној полицији БиХ.

Он је изјавио данас у Сарајеву да је до сада у БиХ регистровано 6.513 незаконитих миграната, од којих је 5.887 исказало намјеру да затражи азил, док је њих 611 поднијело такав захтјев, али још ниједном није одобрен.

"И даље још ниједном мигранту није одобрен азил у БиХ", рекао је Мектић новинарима након редовне сједнице Оперативног штаба за питање миграција у БиХ.

Према његовим ријечима, БиХ је по споразуму о реадмисији из Хрватске прихватила 292 лица, док је 571 мигрант из БиХ враћен у друге државе по истом основу.

Он појашњава да се мигранти у БиХ налазе искључиво у транзиту према европским државама, а да захтјеве за азил подносе само због легализације привременог боравка.

Мектић је истакао "да нема ни драстичног нити алармантног повећања броја миграната".

"Многи желе да од миграција направе проблем у БиХ, али ми ефикасно управљамо овим процесом", навео је он.

Министар безбједности БиХ најавио је да ће у понедјељак имати састанак у Бриселу гдје ће представити резултате рада Штаба и поднијети информацију у вези са бројем, кретањем и боравком миграната у БиХ.

Мектић је рекао да се и даље чврсто залаже да мигрантска криза мора бити ријешена на њеном исходишту, на њеном извору.

Он је најавио и могућност организовања донаторске конференције на нивоу амбасада у БиХ, које су изразиле жељу да помогну БиХ у рјешавању мигрантске кризе.

Мектић је указао на чињеницу да су кријумчари мигрантима велики проблем за све државе у региону и да борба против њих мора бити организована на регионалном и оперативном нивоу.

Он је потврдио да је против Здравка Мамића, осуђеног за финансисјке малверзације у Хрватској, а који се налази у БиХ, издата међународна потјерница и да ће он, уколико се добровољно не преда, бити приведен у Суд БиХ.