ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/06/2018

НАЈПЕРСПЕКТИВНИЈИ АДРЕНАЛИНСКИ И ФЕСТИВАЛСКИ ТУРИЗАМ

 

БАЊАЛУКА, 14. ЈУНА /СРНА/ - Директор Туристичке организације Бањалука Ирена Радојевић рекла је данас да су адреналински и фестивалски туризам најперспективнији јер су туристима најзанимљивији.

 

Радојевићева је рекла да се број туриста у Бањалуци из године у годину све већи, те да су најбројнији из Србије, Хрватске и Црне Горе.

"То нас обавезује да унапређујемо понуду и да расположиве капацитете максимално искористимо и пружимо мотив инвеститорима за нова улагања у туризам", рекла је Радојевић.

Она је додала да је Туристичка организација припремила љетну кампању која почиње сутра, гдје ће на регионалним тржиштима промовисати оно што Бањалука нуди овог љета.

"У стварању туристичке препознатљивости Бањалуке ове године је израђен слоган /Extremely AdoraBLe/", рекла је Радојевићева на конференцији за новинаре поводом промоције љетне туристичке сезоне.

Она је истакла да, поред културно историјских споменика, природно насљеђе представља велики адут Бањалуке, те да су популарни и спортови на Врбасу као што су рафтинг, кајак, кану и дајак и планинарење.

Радојевићева је рекла да ће за вријеме љетне сезоне у Бањалуци бити одржане двије препознатљиве манифестације - "Козара етно" од 29. јуна до 2. јула и "Љето на Врбасу" од 18. до 29. јула.

Она је, за јул, најавила одржавање "Демофеста", а за август "Фреш вејв фестивал", "Кастел рок фест", и 53. "Кочићев збор".

Начелник градског Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Наталија Тривић рекла је да ће на бањалучком аеродрому бити уведене нове линије, које крећу од јесени, те да би требало планирати на који начин туристичке производе понудити и земљама Европе.

Она је истакла да ће, према плану капиталних инвестиција, град Бањалука улагати у туристичку инфраструктуру и додала да ће следеће године, осим пристаништа за дајак чамце, бити изграђен "Парк љубави Сафикада".

"Према приједлогу акционог плана за наредне три године, планирано је уређење приобаља, шеталишта, трим-стаза и излетишта", рекла је Тривићева.

Шеф пи-ар тима фестивала електронске музике "Фреш вејв" Данијел Дакић рекао је даће овај фестивал бити одржан од 9. до 11. августа истичући да ће његово седмо издање бити најквалитетније до сада.

Предсјеник Дајак клуба Бањалука Андреј Замоло истакао је да је све већа заинтересованост за туристичке туре дајаком на ријеци Врбас, те да ће се изградњом дајак пристаништа која је планирана наредне године, побољшати пржање ове услуге.

Он је рекао да Дајак клуб поред туристичких тура дајаком организује крајем сезоне дајакашки ултра маратон, те Школу дајакаштва за све узрасте која почиње 25. јуна.

Према статистичким подацима Бањалуку је у априлу посјетило 8.079 туриста, а остварено је 12.118 ноћења. Бањалука је у априлу ове године располагала са 1.935 пријављена лежаја.