ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/06/2018

У СУБОТУ ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА ОДБРАНЕ САРАЈЕВСКО-РОМАНИЈСКЕ РЕГИЈЕ

 

БАЊАЛУКА, 14. ЈУНА /СРНА/ - На Равној Романији ће у суботу, 16. јуна, бити обиљежен Дан одбране Сарајевско-романијске регије, рекао је данас предсједник Пододбора Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја Велимир Дуњић.

 

Дуњић је навео да ће програм обиљежавања, у организацији Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, почети у 11.00 часова поменом и полагањем вијенаца на Војничком гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу.

Он је рекао да ће парастос погинулим борцима Сарајевско-романијске регије бити служен у 12.00 часова у Манастиру Светог Георгија на Равној Романији.

Обраћање званичника предвиђено је од 11.15 часова.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Миленко Савановић, који ће у суботу присуствовати обиљежавању Дана одбране Сарајевско-романијске регије, рекао је данас да је од 20.000 бораца Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске погинуло 4.000, а рањено 10.000.

"Ови велики губици говоре о тежини и размјери борбе српског народа за своје просторе на сарајевском ратишту", истакао је на конференцији за новинаре у Бањалуци Савановић, који је и предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Он је навео да су српски народ, војска и политика, поучени искуством из претходних ратова, посебно страдањем у 20. вијеку, одлучили да у протеклом рату заједнички бране свој простор, народ и огњишта.

Савановић је истакао да храбри борци Сарајевско-романијског корпуса "нису изгубили ни педаљ земље за све вријеме ратовања", до потписивања Дејтонског мировног споразума.

Он је рекао да је Сарајевско-романијска регија велика и да је то било једно од најтежих ратишта због концентрације становништва и конфигурације града Сарајева.

"Иако су одбранили општине Илиџа, Рајловац, Кошево, Грбавицу, Хаџиће, Вогошћу, морали су да их напусте након потписивања Дејтонског мировног споразума. Tо је висока цијена која је морала да буде плаћена", рекао је Савановић.