ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика14/06/2018

КРОЗ ЧЛАНСТВО У НАТО, АМЕРИКАНЦИ ЖЕЛЕ БАЛКАНСКЕ ДРЖАВЕ ПОД КОНТРОЛОМ

 

БЕОГРАД, 14. ЈУНА /СРНА/ - Американци желе, преко чланства у НАТО, да имају све балканске државе под својом контролом, а њихов наредни циљ, послије Македоније, биће Косово и ако Србија поклекне, питање Републике Српске и чланства БиХ у НАТО ријешиће се само од себе, упозорио је политички аналитичар из Београда Душан Пророковић.

 

"Решавањем Косова, онако како су то Американци замислили, решава се и Република Српска и српско питање у Црној Гори. Тако да очекујем да они неће ићи изокола преко Бањалуке на Београд, него ће уследити директно притисак на Београд", оцијенио је Пророковић.

Он је констатовао да је на Балкану у току процес који уобличавају западне земље, прије свих САД, којим се релаксирају односи на међудржавном нивоу, али повећава конфликтни потенцијал унутар држава.

"Споразум /о називу Македоније/ који су постигли премијер Македоније Зоран Заев и предсједник Владе Грчке Алексис Ципрас представљен је као спасоносно решење и поздрављен је од свих западних актера, али истовремено видимо да он потпуно дестабилизује Македонију и у доброј мери Грчку", каже Пророковић.

Према његовим ријечима, уопште није сигурно да ће доћи до имплементације тог споразума, а ако до њега и дође у много већој мјери биће нарушена безбједност и Македоније и Грчке него што је то у овом тренутку.

"Једини разлог због чега се ово у Македонији ради јесте улазак у НАТО, отуда оволики амерички притисак да се то било како реши. Дакле, неопходно је да Грчка повуче вето на пријем Македоније у НАТО и да се то заврши у наредне две године. Американци желе да имају све балканске државе под својом фактичком контролом преко чланства у НАТО. Ништа друго апсолутно их не интересује", каже Пророковић.

Он је оцијенио да "они на том питању ломе /предсједника Србије Александра/ Вучића, врше притисак и очигледно је да постоје неке претње које не иду званичним путем о могућој ескалацији сукоба на северу Косова и Метохија".

"У интересу им је да то питање што је могуће пре заврше, а ако Србија поклекне повод Косова, питање Републике Српске ће се решити само од себе и чланства у БиХ", наводи Пророковић.

Такав исход, наглашава Пророковић, "сломиће Србију у моралном, психолошком погледу", која ће постати "некаква територија на којој ће живети демотивисано и ужасно радикализовано становништво, које неће моћи да се одупре значајним изазовима који следе у будућности".