ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/06/2018

ФИЛИПОВИЋ: КУЛTУРОМ ОДБРАНИTИ КОСМЕT И ИДЕНTИTЕT

 

ПРИШTИНА, 14. ЈУНА /СРНА - Директор Српског народног позоришта из Новог Сада Милован Филиповић истакао је да култура у Срба, која је настала на просторима Косова и Метохије, не би постојала без очувања српске културне баштине на Космету.

 

"Без Косова и Метохије, као камена темељца српске културе и идентитета, пријетила би опасност да се изгуби наш културни, а верујем и сваки други идентитет у свеопштој глобализацији", рекао је Срни Филиповић, који је са екипом глумаца допутовао у Грачаницу, гдје ће вечерас у Дому културе бити изведена представа "Аутобиографија Бранислава Нушића" као дио овогодишњих "Видовданских свечаности".

Он је навео да и себе и претходнике криви што је ово прво гостовање Српског народног позоришта на Косову и Метохији, као и да је неопростиво то што на Космету свакодневно не бораве радници у области културе из Србије и из свих земаља у којима живе Срби.

"Само непрестаним присуством на Космету можемо сачувати српски идентитет", поручује Филиповић.

Он истиче да је основна улога глумаца и свих радника у области културе да учине све на очувању Косова и Метохије, очувању Срба на том простору.

"Јесте да се, када смо прелазили на подручје Косова и Метохије, човек суочи са свим што чини границу, али на нама је да учинимо све да та граница не заживи и да се њом из нашег културног наслеђа и баштине не избрише оно по чему се препознаје културни и национални идентитет", рекао је Филиповић.

Он је навео да ово представља почетак дугорочне сарадње Приштинског Народног позоришта и Српског народног позоришта из Новог Сада и најавио да ће у октобру у Грачаници бити одиграна премијерна копродукцијска представа позоришта из Приштине и Новог Сада "Гогољева женидба", режисера Милана Караџића.

Глумци из Новог Сада посјетиће данас, већина њих први пут, Манастир Грачаницу.