ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика14/06/2018

ПРОБЛЕМ ИМЕНА МАКЕДОНИЈЕ НЕ МОЖЕ СЕ ПОРЕДИТИ СА ПРОБЛЕМОМ КОСОВА

 

БЕОГРАД/КРУШЕВАЦ, 14. ЈУНА /СРНА/ - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да се проблем у вези са именом Македоније не може поредити са проблемом какав има Србија на Косову и Метохији.

 

"То баш и није сличан проблем, али надам се да је и за то могуће пронаћи решење", рекао је Вучић новинарима у Крушевцу, одговарајући на питање шта мисли о рјешењу спора у вези са именом Македоније и да ли због тога очекује наставак притиска у вези са односом Београда и Приштине, као и БиХ и Републике Српске.

Он је додао да треба прво видјети како ће да се ријеши питање имена Македоније.

"Али, немојте да поредите проблем једног имена, да ли ћете се звати `стара Србија` или `Србија` или `северна` или `јужна` са тим проблемом какав имамо на Косову и Метохији, где имате проблем 1,6 милиона живих људи, и Албанца и Срба, и проблем 10.000 спорних квадратних километара, а не метара. Тако да није баш сличан проблем", појаснио је предсједник Србије.

Вучић је рекао да очекује велике притиске, и споља и изнутра, с циљем слабљења позиције Србије у преговорима о Косову и Метохији како не би могли доћи до рјешења, или, ако се оно постигне, да ниједно не буде добро.

Он је констатовао да су пред Србијом тешка времена, много притисака и споља и изнутра и да је зато важно да сви остану јединствени и чврсти и да сачувају Србију, да она иде напријед.

Према његовим ријечима, позиција Србије може да буде ослабљена увијек, и то није спорно, али не разумије политичаре који су грађани Србије, а који желе да то ураде својој земљи.

Што се тиче изјаве приштинског званичника Рамуша Харадинаја о формирању такозване војске Косова, Вучић је рекао да никада не вјерује да оно што говоре Харадинај и албански лидери они сами то мисле.

"Они то само говоре, али плашим се да још неки то мисле. Тако да нама остаје да разговарамо и преговарамо, да покушамо да спречимо сваку врсту проблема у будућности", рекао је Вучић.

Говорећи о случају несталог новинара Стефана Цветковића из Беле Цркве, Вучић је навео да сви ресурси полиције и Безведносно информативнеа агенције /БИА/ раде на расвјетљавању тог случаја и да га извјештавају на сваких 15 минута.

Вучић је рекао да ће се у наредним данима изнијети информације у вези са убиством у Косовској Митровици једног од лидера косовских Срба Оливера Ивановића и неким другим стварима.

"Нећу данас да говорим о томе, али наредних дана ћу рећи народу и повезати и са другим случајевима, везаним и за Оливера Ивановића и за неке друге ствари. Можда ће се људи изненадити одређеним информацијама које сазнају", рекао је Вучић новинарима у Крушевцу након отварању Фабрике за производњу каблова "Кромберг и Шуберт".