ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво20/06/2018

СТРАТЕГИЈОМ ТРАСИРАН ПУТ ЗА РАЗВОЈ КУЛТУРЕ ГРАДА

 

БАЊАЛУКА, 20. ЈУНА /СРНА/ - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је стратегија развоја културе града 2018-2028. године дио ширег плана и активности у вези са припремом кандидатуре Бањалуке за европску пријестоницу културе 2024. године.

 

Радојичић је истакао да је ријеч о веома иновативном документу, који трасира правце, говори о инфраструктури, објектима и просторима за културу, те о фокусима у смислу манифестација, догађаја и политика.

"Независно од тога како да заврши кандидатура за европску пријестоницу културе, овај документ граду може да пружи заиста оптималну трасу за наредни десетогодишњи период за раст културне сцене у граду", рекао је Радојичић Срни.

Радојичић је додао да је Град Бањалука прије више од годину дана донио одлуку да се кандидује за европску пријестоницу културе.

"Послије тога, формиран је и тим младих и амбициозних људи из области културе, који су потпуно слободно и неоптерећено било каквим политичким темама радили на припреми стратегије", рекао је Радојичић.

Он је додао да је нацрт овог документа подржала Скупштина града, те да је био на јавној и стручној расправи.

Одржано је, како је навео Радојичић, више скупова на којима се дебатовало о нацрту и прије његовог доношења и са малим измјенама, сада се приједлог стратегије развоја културе налази пред дефинитивним усвајањем.

Радојичић је истакао да сви градови који намјеравају да се кандидују имају обавезу да утврде стратешке правце развоја и да је Бањалуци припрема кандидатуре за европску пријестоницу културе 2024. године добро дошла да се први пут овај град фокусира на припрему стратегије културе.

Уколико приједлог Стратегије развоја културе 2018-2028. године добије "зелено свјетло" на сједници Скупштине града 26. јуна, Бањалука ће бити први град у Републици Српској и БиХ који има овај стратешки документ и њиме трасира правце развоја културе у граду за наредни десетогодишњи период.

Тим за припрему апликације "Бањалука 2024", који је сачинио стратегију, обавио је обиман посао како би се дошло до што квалитетнијег документа.

"Ова стратегија, осим што испуњава један од три услова за учешће на пројекту `Европска пријестоница културе`, путем шест постављених циљева, до којих се дошло у разговорима са умјетницима, стручњацима и представницима институција, који су трајали скоро годину дана, настоји да генерално уреди културна сцену града јачањем капацитета, постављањем система, али и увођењем одређених измјена које за циљ имају попуњавање празнина насталих у угогодишњем непостојању јасног планирања", рекли су из Тима.

Из овог тима додају да се у посљедње вријеме област културе обично дефинише на такав начин да укључује умјетност, насљеђе и културне и креативне индустрије.