ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво22/06/2018

ПРОНАЋИ ОДГОВОРНЕ ЗА КИДНАПОВАЊЕ РУДАРА БЕЛАЋЕВЦА

 

КОСОВСКА МИTРОВИЦА, 22. ЈУНА /СРНА/ - Породице и чланови Удружења породица несталих и киднапованих Срба на Косову и Метохији данас су поводом 20 година од киднаповања рудара рудника Белаћевац затражили одговорност међународних и власти самопроглашеног Косова и одговор на питања гдје су њихови најближи.

 

Милорад Tрифуновић из Удружења породица несталих и киднапованих Срба рекао је новинарима да је протекло 20 мучних, тешких и злих година у којима породице киднапованих рудара, и не само оне, свакодневно очекују најцрње вијести о судбини киднапованих и несталих.

"Tе 1998. године, 14. маја, киднапован је први рудар Белаћевца Жарко Спасић, а потом 22. јуна киднаповано је још девет рудара и од тада није саопштена истина о њиховој судбини, иако је претрага локације Жиливоде трајала четири године, а обустављена је 2. августа 2012", нагласио је Трифуновић.

Предсједник Удружења "Косметске жртве" Симо Спасић рекао је Срни да је сигурно да се никада неће сазнати судбина несталих рудара са Белаћевца, међу којима и његовог брата Жарка Спасића.

"Tу локацију, која је била прекривена угљеном прашином, Албанци су запалили и на тај начин уништили све трагове", рекао је Спасић.

Он је оптужио Кфор и Унмик да сносе одговорност исто колико и починиоци злочина јер су дозволили да изгоре сви трагови масовне гробнице за коју је Албанац Амефи Мехмети тврдио да се у њој налазе посмртни остаци најмање 29 киднапованих Срба.

Према ријечима Трифуновића, претрага локације трајала је неколико мјесеци, а запаљена је у тренутку када су припадници Косовских безбједносних снага који су вршили претрагу "сасвим сигурно пронашли посмртне остатке".

"УМесто да нам дозволе да присуствујемо претрази и ископавању два дана после потпаљивања локације која је горела више дана, позвали су ме и рекли да на локацији ништа није пронађено", навео је Tрифуновић.

Он је изразио увјерење да је локација масовне гробнице Жиливоде уништена како би били уништени трагови злочина Албанаца над рударима Белаћевца и још двадесетак киднапованих и несталих Срба са подручја Обилића, Косово Поља и Вучитрна.

Српска листа је поводом 20 година од киднаповања рудара саопштила да, уколико је Албанцима и међунаордној заједници стало до мира и бољег живота свих грађана на Косову и Метохији, мора бити одгонетнута судбина и пронађени одговорни за киднаповање и убиства око 570 Срба.

Чланови Удружења породица несталих и киднапованих Срба и породица киднапованих рудара положили су цвијеће и вијенце на споменик "Истина" у сјеверном дијелу Косовске Митровице.