ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво22/06/2018

ДИО ПЛАНА - ЈАЧАЊЕ АМБАСАДА ДИРЕКТНО УМИЈЕШАНИХ У ПРОМЈЕНУ ВЛАСТИ У СРПСКОЈ

 

БАЊАЛУКА, 22. ЈУНА /СРНА/ - Јачање бројног стања људи у појединим амбасадама које су директно умијешане у план промјене власти у Републици Српској и ојачавање и финансирање БН телевизије као медија који је означен као главни ослонац опозиције само су дио активности западних служби, наводи се у документима страних безбједносних служби, који су у посједу РТРС-а.

 

Према истом извору, дио тих активности с циљем промјене власти у Републици Српској обавља се преко невладиног сектора - Омладински културни центар "Зашто не", Омладински покрет "Револт", "Оштра нула" и "Гето", сви из Бањалуке.

"Финансирање ће се извршити преко Националне задужбине за демократију НЕД и УСАИД-а, а да не би било грешака као у Македонији, дио средстава ићи ће и преко Америчке привредне коморе у БиХ, која ће бити маска за евентуално дјеловање Сорошевих организација", истиче се у документима.

У тим документима се наводи и да Британци активирају своје организације у БиХ, које се контролишу и усмјеравају преко Британског пословног клуба, те организацију "Рестарт" и још неколико удружења у Републици Српској.

"План је да се у веома кратком периоду отворе 'параван' канцеларије НВО у Добоју, Бијељини, Приједору, Брчком, Мостару и Требињу. Са овом активношћу упознат је и директор Обавјештајно-безбједносне агенције Осман Мехмедагић Осмица, те његов ужи дио тима, сви из СДА", додаје се у документима.

На састанку одржаном у фебруару на Илиџи, у просторијама СДА, представници једне амбасаде тражили су да им се доставе сазнања добијена прислушкивањем разговора на релацији Сарајево - Бањалука, између Драгана Човића и Милорада Додика, те комуникације између функционера Републике Српске и Србије, а захтјев је подразумијевао и достављање приватних бројева свих функционера СНСД-а и чланова њихове коалиције, преноси РТРС.

Према истом извору, тражене су биографије функционера, као и подаци о полицијским функционерима Републике Српске - биографије, детаљи о учешћу у рату и тренутне дужности.

"У мају је стигло нових 20 припадника обавјештајно-безбједносног сектора једне велике земље, који су распоређени широм БиХ, а који говоре српски језик. Дио истог сектора тек треба да стигне, а обучава се у бази Бондстил на Космету. Из Украјине, према овим подацима, треба да стигне група плаћеничких формација, који су ангажовани на посебним задацима. Биће смјештени у Хрватској и радиће на дестабилизацији Републике Српске прије и након избора", наводи се у документима обавјештајних служби који су у посједу РТРС-а.