ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости29/06/2018

ЕНКЕЛАД ПРУЖИО ПРВИ ДОКАЗ ПОСТОЈАЊА ЖИВОТА У СВЕМИРУ!

 

ПАСАДЕНА, 29. ЈУНА /СРНА/ - Сатурнов мјесец Енкелад дао је до сада највећи доказ о постојању живота у Сунчевом систему - у гејзирима који избијају кроз његову ледену кору постоје врло сложене органске молекуле какве су до сада пронађене само на Земљи!

 

Ново истраживање, објављено у часопису "Природа", показује да би на површини Енкеладовог океана могао постојати танак слој богат органским тварима, сличан ономе у површинском слоју дебљине једног милиметра, који је карактеристичан за земаљске океане.

На Земљи он представља границу између атмосфере и океана, а хемијски, физикално и биолошки значајно се разликује од слојева који се налазе само неколико центиметара дубље.

Његова кључна карактеристика јесте да је богат аминокиселинама, угљиководицима, масним киселинама и фенолима од којих већину стварају океански организми.

У новом открићу посебно се истиче то што су пронађене врло велики и сложени молекули, много сложеније од метана, који је, иначе, један од могућих знакова постојања живота.

"Открили смо органске молекуле са масама већом до 200 атомских јединица. Tо значи да су више од десет пута теже од метана", истиче коаутор студије, геогемичар и планетарни научник Кристофер Глин са "Соаутвест рисерч института" у Сан Антонију у САД.

Научници су већ раније објавили да је Енкелад један од главних кандидата за постојање ванземаљског живота.

Живот какав људи познају захтијева три кључна састојка – текућу воду, извор енергије за метаболизам и богатство хемијских састојака, прије свега угљика, водика, кисика, фосфора, сумпора...

Студија, коју су прије годину дана у часопису "Наука" објавили научници мисије "Касини", показује да на Енкеладу постоје практично сви наведени услови, укључујући и хемијску енергију која може подржавати живот.