ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура05/07/2018

ПРЕДСТАВЉЕНЕ "МАНАСТИРСКЕ ПРИЧЕ"

 

СОКОЛАЦ 5. ЈУЛА /СРНА/ - На Сокоцу су представљене "Манастирске приче" аутора Радоја Тасића, збирка од 40 прича о манастирима, као и црквама, посебно брвнарама.

 

Књижевник Миланко Боровчанин Ромсок рекао је на вечерашњој промоцији да су "Манастирске приче" својеврсна историјска читанка, монографија и етнографија.

Он је нагласио да је свих 40 прича у овој збирци обогаћено бројним легендама, које, као и сусрети и разговори са људима, не дозвољавају документарним дијеловима прича да их "учине монотоним скупинама сувих података".

"У свакој причи има лијепих литерарних дијелова, антрополошко-географских података, излета у далеку и ближу прошлост, безброј података и легенди", рекао је Боровчанин.

Он је истакао да је кроз "Манастирске приче" продефиловао велики број ликова, монаха, монахиња и обичних људи које је Тасић као новинар сусретао на својим ходочашћима пиликом снимања "Записа поред пута".

Говорећи о Тасићевој књизи, аутор романа "Крвави завјет" Дијана Стјепановић из Рогатице се запитала да ли је аутор опсједнут манастирима, а посебно црквама брвнарама, те подсјетила да је Тасић издао и збирку пјесма под насловом "Звона манастира добрунског".

"Ове приче су репортерске, кратке јасне, концизне реченице, с тим да не могу да спорим да овдје заиста има много умјетничког и да Тасић није ни свјестан шта је ставио међу корице", истакла је Стјепановићева.

Он је истакла и историјски значај ове збирке, наглашавајући да је Тасић на фасцинантан, маестралан начин сачувао један дио српске културне историје и српске традиције, пишући о манастирима, откривајући много података о историји, биљежећи ријечи монаха, обичних људи, вјерника.

Према њеним ријечима, на тај начин је сачувао оно што је могло бити заборављено да није остало у његовим "Манастирским причама".

"Међу корицама ове збирке ће те пронаћи одличног познаваоца средњовјековне књижевности који нас подсјећа на улогу Немањића у зидању манастира и на житије Светог Саве", нагласила је Стјепановићева.

Јеромонах Серафим је рекао да ће читаоци ове књиге "осјетити да су манастири нешто посебно и најузвијшеније што се може посјетити у нашим крајевима".

"Они, пак, који још трагају за собом и који хоће да дубље спознају смисао свог живота, нека потраже одговор на неком од ових мјеста која је Радоје Тасић посјетио и о којима је писао. Након таквих путешествија, свачији живот може бити богатији јер ће њихове душе бити богатије Богом", навео је јеромонах Серафим.

Тасић је публици на Сокоцу признао да је ова књига у њему живјела десетак година, дозријевала и сазријевала, а репотраже је, како каже, снимао одмах по доласку са терена док је "још био под утиском слика манастирских лица, неуништивих фресака и непроцјењивих реликвија и оног блаженог мира у храмовима и на лицима монашким".

Радоје Тасић бави се новинарством пуних 30 година, а као новинар репортер за БН телевизију објавио је 120 путписних емисија репортажа "Записи поред пута", те био сарадник и дописник више медијских кућа, дневних новина и недјељника, а добитник је и низа новинарских признања.

Тасић је најавио скори излазак из штампе још три књиге репортажа.
Промоцију збирке "Манастирске приче" на Сокоцу организовала је Установа за културу.