ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 08/07/2018

СРПСКОЈ ТРЕБА ФАКУЛТЕТ ВЕТЕРИНАРСКЕ МЕДИЦИНЕ

 

Докторанд на Факултету ветеринарске медицине у Београду Дајана Давитков оцјењује да су по развијености ветерине Српска и регион у малом заостатку у односу на земље ЕУ, као и да је посљедњих година видљив напредак.

 

Приредио: Бојан РЕЧЕВИЋ

БАЊАЛУКА, 8. ЈУЛА /СРНА/ - Успјешни докторанд на Факултету ветеринарске медицине у Београду Дајана Давитков истиче да се ветерина у Републици Српској може подићи на виши ниво отварањем факултета по узору на такве образовне установе у региону.

"Тиме ће једном броју младих заљубљеника у ветерину бити омогућено да студира у Српској. Тако би студенти били подстакнути да након завршетка студија остану и усавршавају се код нас", истиче Давитковљева за Срну.

Она оцјењује да су по развијености ветерине Српска и регион у малом заостатку у односу на земље ЕУ, као и да је посљедњих година видљив напредак.

"Системски приступ и континуирано улагање у младе ветеринаре и научнике, као што ради Фонд `Др Милан Јелић`, пружа наду у боље сутра ветерине у нашим земљама", истиче Давитковљева.

Ова Требињка наводи да јој финансијска подршка Владе Српске, у виду стипендије коју као успјешни студент добија из Фонда "Др Милан Јелић", много значи на плану научноистраживачког рада.

Давитковљева се на факултету највише бави животињском генетиком, која представља важан аспект њене докторске дисертације, на којој ради.

"Мислим да ће то помоћи у заштити дивљих птица нашег региона, те спријечити њихов илегални транспорт и лов. Основно поље мог интересовања су форензика у ветеринарској медицини, патологија домаћих животиња и генетика.

Такође, вољела бих да упишем постдокторске студије у иностранству, гдје бих могла да добијем ускостручну едукацију из области које ме интересују", наводи она.

Дајана би вољела да се бави и случајевима злостављања животиња, као и подизањем свијести људи о правима и добробити животиња.

Она напомиње да овдашњи млади добијају шансу да се школују у иностранству због знања и упорности.

"Наравно, постоје прилике за посао и у нашим земљама, о чему говори податак да су запослене све моје колеге које су се вратиле у Српску и БиХ, и то одмах након основних студија", истиче Давитковљева.

Она поручује младим и талентованим људима да се труд, рад и учење на крају увијек исплате.